Proffskollen: Turkiska spelarnas vecka i de europeiska ligorna

En ny vecka har spelats i Europas olika fotbollsligor.

Flera turkiska spelare, landslagsspelare och landslagsaktuella, har haft händelserika matcher och avgjort matcher. De flesta av Europas ligor har spelat mer än tio omgångar. Så har det gått för de turkiska spelarna ute i Europa den senaste helgen:

Merih Demiral saknades för Juventus på grund av en muskelskada som mittbacken drog på sig i veckan när Juve mötte Dinamo Kiev. Juventus vann derbyt mot Torino med 2-1 och ligger fyra i ligan med 20 poäng.

Kaan Ayhan var tillbaka i startelvan för Sassulo som spelade 0-0 i Roma den här veckan. Styrkebesked från Kaan som var bänkad senast när Sassulo förlorade med 3-0 varav 2-0 redan efter första halvlek mot Inter. Dess innan var Kaan given i startelvan och laget höll nollan i tre raka matcher. Mert Müldür som var bänkad senast och hoppade in med en halvtimme kvar av matchen,fick sitta på bänken hela matchen . Både Kaan och Mert har spelat nio av tio ligamatcher såhär långt för Sassulo som har halkat ner till en femteplats i Serie A och har 19 poäng.

Matchen mellan Tolgay Arslans Udinese och Atalanta blev uppskjuten på grund av vattensjuk plan. Både Koray Günter och Mert Cetin Yildirim är skadade för Hellas Verona som spelade 1-1 mot Cagliari.

Hakan Calhanoglu var på plan i nittio minuter (och blev utbytt innan tilläggstiden drog igång) när Milan vann 2-1 mot Sampdoria och behöll ligaledningen i Serie A. Milan har 26 poäng och fem poäng ner till rivalen och ligatvåan Inter. Hakan har spelat i samtliga ligamatcher (10) såhär långt för Milan.

Starkt går även Yusuf Yazici och Burak Yilmaz i Lille. De två turkiska landslagsspelarna låg bakom segern mot Monaco under söndagen. Burak spelade från start och var en av planens bästa spelare medan Yazici byttes in. Fingertoppskänsla av tränare Galtier då Burak spelade fram till just Yazici som gjorde det viktiga 2-0 målet. Lille vann 2-1 och ligger nu tvåa i ligan med 26 poäng och två poäng upp till ettan PSG. Burak slog sitt egna rekord och har nu gjort antingen mål eller assist i åtta raka ligamatcher för Lille. Anfallare har 6 mål och 4 assist såhär långt i ligan medan Yazici har 4 mål och 2 assist. Zeki Celik saknades återigen i truppen, högerbacken har varit frånvarande sedan han lämnade det senaste landslagslägret med en skada. Cenk Özkacar som delvis har varit med i matchtruppen för Lyon, saknades återigen när Lyon besegrade Metz med 3-1.

Det var en ”Turkisk” match i Holland när Feyenoord tog emot Heracles. Orkun Kökcü spelade hela matchen i Feyenoord och Sinan Bakis spelade från start för Heracles men blev utvisad efter sitt andra gula kort i den 66:e minuten. I den 56:e minuten fick Sinan sitt första gula kort som fortfarande inte gjort något mål den här säsongen. Matchen slutade mållöst. Feyenoord ligger fyra medan Heracles ligger på trettonde plats i holländska Eredivise.

Ozan Kabak fanns i startelvan och spelade hela matchen för ”krislaget” Schalke 04 som återigen föll i ligan. Bayer Leverkusen vann 3-0 på bortaplan och Schalke har efter 10 omgångar ännu inte vunnit någon match (tre oavgjorda och sju förluster). Samtidigt kommer Ozan allt närmare en flytt från Schalke som behöver sälja och det råder stort intresse för den turkiske mittbacken. Ahmed Kutucu saknades i truppen för andra matchen i rad. Levent Mercan satt på bänken hela matchen med Kerim Calhanoglu medan Can Bozdogan hoppade in i 83:e minuten. Bayer Leverkusen hade talanger Cem Türkmen och Emrehan Gedikli på bänken. Båda två spelar till vardags för Bayer Leverkusens U19-lag och har ännu inte debuterat i Bundesliga.

Ercan Kara fanns med från start igen för Rapid Wien efter att ha varit bänkad i helgens Europa League-match. Anfallaren tackade med att göra ett nytt mål samt assist i österrikiska Bundesliga när Wien vann 3-1 borta mot Hartberg. Ercan Kara har nu fem mål och fem assist på tio ligamatcher. Yusuf Demir byttes in i den 61:a minuten medan Melih Ibrahimoglu satt på bänken hela matchen. Rapid Wien ligger trea i österrikiska ligan.

Det går tungt för de turkiska spelarna i La Liga. Enes Ünal blev inbytt med 24 minuter kvar för Getafe som förlorade 3-0 mot Levante (Ünals förra klubb). På nio ligamatcher såhär långt har det inte blivit något mål heller för Enes som numera är bänkad i Getafe. Emre Mor missade fjärde matchen i rad för Celta Vigo på grund av en skada. Den unge yttermittfältaren hade en lovande och starkt försäsong och spelade från start de inledande ligamatcherna men tappade senare platsen i startelvan. I den senaste ligamatchen fanns inte heller Okay Yokuslu i truppen när Celta vann 2-0 mot  Athletic Bilbao. Okay har startat på bänken de senaste sex matcherna och gjort två kortare inhopp de senaste två ligamatcherna där han var med i truppen.

I England saknades Caglar Söyüncü för Leicester City på grund av skadan som kom i veckan medan Cengiz Ünder satt på bänken hela matchen när Leicester vann 2-1 mot Sheffield United. Cenk Tosun hoppade in i matchens sista minut när Everton spelade 1-1 borta mot Burnley.