Vecka 5 i Europa: Så gick det för de turkiska spelarna & lagen

Den femte omgången av Champions- & Europa Leagues gruppspel spelades den här veckan.

Champions League: 

Istanbul Basaksehir spelade 3-4 mot RB Leipzig i den femte veckan av Champions League. Irfan Can stod för ett hattrick och blev uttagen i veckans lag och är samtidigt nominerad till veckans spelare och även frisparksmålet är nominerad till veckans mål. För  Basaksehirs del är Europa-äventyret över för den här säsongen. Laget möter PSG i den sista omgången och det står nu klart att laget kommer sluta sist i gruppen och har ingen chans på Europa League-spel heller.

Merih Demiral var tillbaka för spel och i startelvan för Juventus efter en skada som höll honom borta i tio dagar. Juve vann komfortabel med 3-0 och är klara för åttondelsfinaler med en omgång kvar i gruppspelet. Demiral blev utbytt i den 69:e minuten och uppges ha dragit på sig en ny skada. Återigen rör det sig om en ny muskelskada som kommer hålla den turkiske mittbacken borta i ungefär 10 dagar. Demiral missar derbyt mot Torino till helgen och den avslutande matchen i gruppspelet borta mot Barcelona.

Europa League: 

Det blev en knapp förlust för Sivasspor hemma mot Villareal i Europa League. Trots det så lever Sivasspors chanser för avancemang till slutspelet eftersom Qarabag spelade 1-1 hemma mot Maccabi Tel Aviv. Villareal är klara för slutspel medan Qarabag kommer sluta sist i gruppen. Sivasspor behöver vinna borta mot Maccabi Tel Aviv för att ha en plats i sextondelsfinalerna.

Sinan Bolat och hans Gent förlorade återigen och den här gången med 2-1 mot Slovan Liberec. Gent som förlorade mot Röda Stjärnan förra veckan, ligger sist i grupp L och förlorat samtliga fem matcher hittills.

Tungt var det även för Orkun Kökcü som spelade hela matchen för Feyenoord som förlorade hemma mot Dinamo Zagreb med 2-0. Feyenoord ligger trea i gruppen med fem poäng. I den sista gruppspelsmatchen möter de Wolfsberger som ligger tvåa med sju poäng och då är det enbart vinst som gäller för Feyenoord om de vill spela vidare i turneringen den här säsongen.

Mehmet Zeki Celik är allt jämnt skadad och otillgänglig för Lille. Däremot spelade Europa Leagues skyttekung Yusuf Yazici från start medan Burak Yilmaz fanns på bänken. Yazici som har gjort två hattricks hittills i turneringen, blev utbytt i den 77:e minuten för Burak Yilmaz. Det skulle bli hans kväll när han såg till att vända 0-1 till 2-1 seger för Lille på fyra minuter. Burak nätade i den 80:e minuten och 84:e minuten och hade varit mindre än tio minuter på plan innan han gjorde sina två första mål i turneringen den här säsongen. Lille toppar gruppen inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Celtic och är klara för sextondelsfinaler.

Caglar Söyüncü gjorde comeback efter närmare två månaders skadefrånvaro när Leicester City mötte Zorya på bortaplan. Tillsammans med en annan turkisk landslagsspelare och tillika sin bästavän, Cengiz Ünder. Det blev dock ingen vidare comeback för Söyüncü som byttes ut skadad efter bara 17 minuters spel. Det är ännu oklart hur länge Söyüncü blir borta som hittills har missat 10 matcher på grund av den senaste skadan. Cengiz Ünder spelade hela matchen för Leicester City som trots förlusten är klara för slutspel och alltjämnt etta i sin grupp. Målskytt för Zorya? Allahyar Sayyadmanesh som är på lån från Fenerbahce.

Hakan Calhanoglu har gjort fyra mål hittills den här säsongen och det femte målet kom mot Celtic under torsdagskvällen. Samtliga fyra mål som han hade gjort tidigare var i kvalet till Europa League. Nu var Calhanoglu framme igen och den här gången satte han en frispark som tog in Milan i matchen igen i den 24:e minuten. Gästerna hade öppnat bäst med att göra två mål på  mindre än en kvart. Milan vände och vann till slut med 4-2 och är klara för slutspel precis som Lille som är i samma grupp.

Rapid Wien förlorade stort borta mot Arsenal. Det blev seger med 4-1 för Londonlaget. I Wien så fanns den unge talangen Yusuf Demir med från start och spelade hela matchen. Ercan Kara och Melih Ibrahimoglu startade på bänken och medan Melih inte byttes in så blev anfallaren Ercan inbytt i den 65:e minuten. Arsenal säkrade en plats i slutspelsfasen och Rapid Wien har fortfarande chansen att göra det samma. Wien har sex poäng och ligger trea – i den sista omgången möter de Molde hemma som ligger tvåa i gruppen med nio poäng, båda lagen har en målskillnad på -2.