Vecka 6 i Europa: Så gick det för de turkiska lagen och spelarna

Den sjätte omgången av Champions Leagues och Europa Leagues gruppspel spelades klart den här veckan.

Således är gruppspelen färdigspelade den här säsongen.

Istanbul Basaksehir och Sivasspor är utslagna ur Champions League och Europa League. Basaksehir som hamnade i den svåraste gruppen de kunde få i Champions League förlorade 5-1 mot PSG i den sista matchen där det gavs ett tydligt budskap emot rasism efter den första matchens händelser, läs mer här. 

Sivasspor kom trea i sin grupp efter att ha förlorat mot Maccabi Tel Aviv i en avgörande match om chanserna till sextondelsfinaler, läs mer här. Laget kom trea i gruppen men fokuset har i efterhand varit främst på lagets hemresa där laget behandlats dåligt på flygplatsen, läs mer här.

Inbytte Melih Ibrahimoglu nätade för Rapid Wien som spelade oavgjort mot Molde. Den turkiske U21-landslagsmannen gjorde 2-2 målet på stopptid men de räckte inte för avancemang till sextondelsfinalerna. Matchen slutade 2-2 och Wien hade behövt vinna för att bli laget som tog sig vidare ur gruppen med Arsenal. Wien med Ercan Kara i startelvan kom trea i sin grupp med sju poäng. Molde kom tvåa med tio poäng och gruppsegraren Arsenal landade på 18 poäng. Även Yusuf Demir fick speltid för Wien när han byttes in i halvtid.

Cengiz Ünder gjorde sitt första mål för Leicester som vann borta mot AEK Aten och även gruppen, läs mer här. Efter matchen har Brendan Rodgers hyllat den turkiske landslagsmannen som förväntas få mer speltiden den kommande tiden, läs mer här. Caglar Söyüncü som på nytt drog på sig en skada i förra veckans omgång av Europa League fanns inte med i matchtruppen – oklart om spelaren är med till helgens ligaspel.

Merih Demiral saknades på grund av skada i Juventus som avslutade gruppspelet borta mot Barcelona i Champions League. Juve vann 3-0 efter två mål av Cristiano Ronaldo och Weston McKenzie. Det är oklart om Demiral kan göra comeback till helgens ligaspel, den turkiske mittbacken dras återigen av en muskelskada.

I Lille spelade Yusuf Yazici från start medan Burak Yilmaz vilades på bänken. Zeki Celik är fortfarande utanför truppen på grund av skada. Lille som går starkt i ligan var redan klara för slutspel i Europa League och det blev förlust borta mot Celtic i den sista omgången av gruppspelet med 3-2. Yusuf Yazici låg bakom båda Lilles mål. Den turkiske landslagsmannen gjorde assist till det första målet och slog frisparken som ledde till det andra målet för Lille.

I samma grupp vann Milan över Sparta Prag med 1-0 och vann därmed även gruppen. Hakan Calhanoglu vilades och fanns ej med i matchtruppen.

Orkun Kökcü spelade återigen hela matchen för Feyenoord som förlorade borta mot Wolfsberger med 1-0. Tung förlust för Feyenoord som missar slutspelet och kommer trea i gruppen.

Målvakten Sinan Bolat var bänkad när Gent förlorade 4-1 mot Hoffenheim. Gents hade sedan tidigare inte någon chans till avancemang till sextondelsfinalerna.

 

Vecka 5 i Europa: Så gick det för de turkiska spelarna & lagen

Proffskollen: Oavgjort i det ‘turkiska’ mötet i Europa League