Süper Lig 2020/21: Omgång 18

Följande matcher från omgång 18.

Lördag: 

Sivasspor – Gaziantep FK: 2-1 

Alexandru Maxim gav gästerna ledningen efter bara fyra minuters spel. Maxim som anslöt i somras, har varit en av lagets viktigaste spelare för succélaget Gaziantep som idag åkte på sin förlust på sedan september. Sivasspor vände och vann efter mål i den 41:a och 47:e minuten genom Hakan Arslan båda gångerna som blev framspelad av Max Gradel till båda målen. Gazianteps förlustfria svit på femton raka matcher i ligan har nu brutits och precis som många andra sviter så bryts de förr eller senare. Frågan är om inte de senaste veckans utvecklingar kring tränaren Sumudica har påverkat laget. Den rumänske tränaren har i veckan uttalat sig om att han kommer lämna klubben och att han har fått ett bud från Saudi Arabien som är för bra för att tacka nej till samtidigt som tränaren och klubbledningen inte verkar komma överens bra.

Göztepe – Antalyaspor: 0-1 

Antalyaspor vann med uddamålet borta mot Göztepe efter mål av Dogukhan Sinik i den 77:e minuten.

Kayserispor – Yeni Malatyaspor: 1-0 

Tre viktiga poäng för Kayserispor i botten som vann efter ett självmål av Semih Kaya i den 10:e minuten.

Galatasaray – Genclerbirligi: 6-0

Gala körde över Gencler på hemmaplan efter att Mbaye Diagne gjort mål efter bara en minuts spel,  Younes Belhanda gjort hattrick, samt Ogulcan Caglayan och Ryan Babel gjort varsitt mål. Målskyttarna är inte de enda som är i storform för Galatasaray. Veteranen Arda Turan fortsätter att göra poäng för sitt lag och stod för två assist i matchen. Styrkebesked av Gala som förra omgången förlorade 4-3 mot Konyaspor. Gencler hade inte förlorat på tre raka matcher inför mötet med Gala.

Söndag:

Fatih Karagümrük – Konyaspor: 2-1 

Karagümrük är tillbaka på vinnande spår efter att ha besegrat Konyaspor hemma. Andrea Bertolacci gjorde matchens första mål för hemmalaget i den 66:e minuten innan Papa Ndiaye utökade till 2-0 i den 81:a minuten. Kort därpå reducerade Konya genom Marko Jevtovic men det räckte aldrig för att få till en kvittering. Konyaspor ligger tia medan Karagümrük är åtta och vann igen efter raka matcher utan vinst.

MKE Ankaragücü – Istanbul Basaksehir: 1-2 

De regerande mästarna Basaksehir tog tre viktiga poäng på bortaplan som tar upp dem på en tolfte plats. Edin Visca drog till med en raket som satt i bortre krysset i den 17:e minuten och tre minuter senare kvitterade Endri Cekici för hemmalaget. Demba Ba fick sista ordet i matchen när han satte segermålet i den 56:e minuten. Medan det var den andra raka segern för Basaksehir så var det den andra raka förlusten för Ankaragücü som ligger på nedflyttningsplats i ligan.

Caykur Rizespor – Denizlispor: 1-1 

Delad poäng mellan Rizespor och gästerna Denizlispor som inte hade vunnit på tre raka matcher. Rodallega gav gästerna ledningen efter bara nio minuter som såg ut att gå mot seger. Kemal Rüzgar räddade en poäng för hemmalaget i den 93:e minuten. Båda lagen har nu spelat fyra raka matcher utan att vinna och medan Denizli ligger nästsist så är Rizespor på en 14:e plats i ligan.

Hatayspor – Besiktas: 2-2 

Två lag som har gått starkt under hösten ställdes mot varandra. Nykomlingen Hatayspor tog emot ligaledaren Besiktas och det var formstarka spelarna som levererade i respektive lag. Aaron Boupendza gjorde både Hatays mål medan målen för Besiktas gjordes av Vincent Aboubakar och Cyle Larin – båda framspelad av Rachid Ghezzal. Samtliga fyra mål kom i första halvlek och inom loppet av 41 minuter. Aboubakar nätade efter sex minuter och bara en minut senare kvitterade Boupendza. I den 23:e minuten hade Hatay tagit ledningen genom Boupendza som nu har gjort nio mål på de senaste fyra matcherna. 24-årige anfallaren har nu 12 mål på 15 matcher i Süper Lig. Larin som kvitterade i den 41:a minuten, gjorde mål för andra matchen i rad. Boupendza toppar skytteligan med sina 12 mål och honom skuggar just Larin med 11 mål och på tredjeplats ligger Aboubakar med nio mål. Besiktas är alltjämnt etta i ligan och Hatayspor ligger sexa.

Måndag: 

Erzurumspor – Fenerbahce: 0-3 

Med tre mål så tog Fenerbahce tre poäng borta mot Erzurumspor som inte hade den bästa gräsmattan. Mert Hakan gav gästerna ledningen innan halvtidsvilan framspelad av Dimitris Pelkas som gjorde lagets andra mål innan Sinan Gümüs punkterade matchen med sitt mål. Fenerbahce är inne i en storform och har tagit fyra raka segrar i ligan och har nu lika många poäng som ettan Besiktas – 35 poäng. Erzurumspor ligger sist i ligan.

 Alanyaspor – Kasimpasa: 1-2 

Det vill sig inte för Alanyaspor som återigen dominerade bollinnehavet men som blev förlorade på nytt – den här gången mot Kasimpasa. Armin Hodzic gav gästerna ledningen i den 22:a minuten och tre minuter senare fick Kasimpasa Oussama Haddadi utvisad. Trots en man mindre så utökade Yusuf Erdogan till 2-0 i den 33:e minuten och blev framspelad av svenske anfallaren Isaac Kiese Thelin som gjord sin debut för klubben. Bakasetas reducerade på straff några minuter senare men närmare än så kom inte Alanya som halkar ner till en femteplats i ligan och har bara en seger på de senaste fem ligamatcherna. Segern var Kasimpasas första på fem raka ligamatcher.

Sammanfattning av omgång 17: 

Süper Lig 2020/21: Omgång 17