Umut Bulut historisk i Süper Lig

Umut Bulut har blivit den främste i den turkiska ligan.

Den 37-årige anfallaren slog rekordet för antalet spelade matcher i Süper Lig i lördags när Yeni Malatyaspor tog emot Konyaspor. Umut låg bakom ett av Yeni Malatyaspors mål i den historiske matchen för Bulut men det slutade till slut 3-2 för gästerna efter att Yeni Malatyaspor haft ledning 2-0 i halvtid.

Matchen var Umuts 504:e match i Süper Lig och anfallaren har därmed passerat Oguz Cetin som höll i det tidigare rekordet. Umut har spelat 20 matcher och gjort 2 mål samt 1 assist den här säsongen för Yeni Malatyaspor som han anslöt till i somras. Efter omgång 10 blev Umut given i startelvan och har även gjort två mål på tre matcher i cupen den här säsongen.

Umut Bulut har i princip spelat hela sin karriär i Turkiet förutom säsongen 2011/2012 då det blev en säsong i Toulouse FC i Frankirke. Bulut nätade fem gånger på 32 matcher, varav 31 i Ligue 1,  för den franska klubben.

Bulut började spela fotboll i föreningen Petrol Ofisi 1994 och debuterade för A-laget 2000. Efter en säsong flyttade Umut vidare till MKE Ankaragücü där det blev 39 mål på 95 matcher och Umut var bland annat utlånad till Inegölspor. 2006 skrev han på för Trabzonspor för en summa på 1,8 miljoner euro och blev ersättare till målskytten Fatih Tekke. Här slog Umut igenom ordentligt med 87 mål och 27 assist på 199 tävlingsmatcher. Tillsammans med Burak Yilmaz utgjorde de en farlig anfallsduo i Trabzonspor som även kvalade sig till europeiska turneringar. Umut blev cupmästare med Trabzonspor 2009/10 och gjorde även flest mål i cupen den säsongen med sju mål och Trabzon tog även hem supercupen samma säsong.

Prestationerna tog honom till franska högstaligan. Efter en säsong blev det comeback i Süper Lig och Umut spelade fyra år i Galatasaray. Här var anfallaren en del av den framgångsrika perioden där han vann två ligatitlar med Galatasaray och spelade även 29 matcher i Champions League och gjorde fyra mål. Totalt blev det 43 mål och 17 assist på 173 matcher i Galatasaray. Utöver två ligatitlar blev det tre cuptitlar och tre supercuptitlar under tiden i Galatasaray för Umut.

De kommande tre åren spenderade han i sin hemstad Kayseri och spelade för Kayserispor. Även här spelade Umut över 100 matcher (112 total) och det blev 26 mål och 4 assist. Umut har även gjort 39 landskamper för Turkiet och nätat 11 gånger.

Anfallaren har spelat över 100 matcher i tre av klubbarna som han har representerat i Süper Lig: Trabzonspor, Galatasaray och Kayserispor. Totalt har det blivit 163 mål och 43 assist på de 504 matcher som han har spelat hittills. Umut är enbart tre mål ifrån Tanju Colaks målrekord i Süper Lig (166) och 15 mål ifrån Serdar Aykut och Aykut Kocama som både har gjort 178 mål i Süper Lig och är med i topp fem av de bästa målskyttarna i Süper Lig. Det återstår står att se om Umut Bulut kan slå sig in i topp fem för flest mål i den turkiska högstaligan och hur många fler matcher det blir för Umut i Süper Lig.