Ny superliga bildas – turkisk klubb aktuell?

European Super League.

En ny superliga med 12 skapare i form av de engelska storklubbarna Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Chelsea och Liverpool tillsammans med de italienska storklubbarna Juventus, Inter och Milan samt de spanska storklubbarna Atletico Madrid, Barcelona och Real Madrid, slog ner som en bomb under söndagen.

Konceptet har fått stor kritik av främst experter, supportrar och före detta fotbollsspelare som ställer sig helt emot den nya ligan som förväntas träda i kraft redan augusti.

Utöver de 12 klubbarna som grundar ligan så förväntas ytterligare tre klubbar ta plats i turnering och dessa 15 kommer inte kunna slås ut ur turneringen. Det har rapporterats att det handlar om Bayern München, Borussia Dortmund samt PSG men samtliga klubbar har bekräftat att de inte kommer delta i Super League. Enligt flera rapporter så har PSG 15 dagar och de tyska storklubbarna 30 dagar på sig att tacka ja till att få en garanterad plats i ligan. De övriga fem klubbar som kommer få plats i ligan kommer kunna kvala in till ligan varje säsong utifrån hur de presterar i de inhemska ligorna.

Från Turkiet har Galatasarays klubbpresident Mustafa Cengiz uttalat sig om Super League: 

– Jag gör alltid det som ska gynna Galatasaray. Vi hade inte kunnat ta ett beslut om inte vår förening ger sitt godkännande till något sånt här. Alla europeiska storklubbarnas presidenter är nära vänner till mig, speciellt Real Madrids president Perez och jag har en speciell relation. Jag glömmer aldrig när han gav mitt barnbarn Mert en matchtröja. Som jag sa så har vi inte fått någon officiell förfrågan just nu, om det skulle komma så kommer vi agera utifrån vad vår förening anser är bäst för vår klubb, svarade Cengiz på frågan om Super League till nyhetsagenturen DHA.

I en ny intervju med Radyospor sade Ünal Aysal tidigare klubbpresident i Galatasaray, berättar han om att han hade lyft upp detta för flera år sedan:

– Jag var den första att öppna upp det här ämnet. Vi var två klubbar (Galatasaray och Real Madrid) som hade gått vidare men fick inte lika mycket pengar. Klubbar som oss måste skapa ett nytt system som vi kommer skapa förr eller senare sade jag tidigare (för nio år sedan). Agnelli fick fyra gånger mer pengar än oss och de var nöjda. Jag såg till journalisterna då att det här lär ta fem år, och det har det tagit. Då var tyskarna fortfarande motståndare som de är nu. Rummenigge och Beckenbauer kritiserade detta och sade att de inte tänker sig sådant här (en superliga).

Vidare sa Ünal Aysal att han supportar den nya superligan och att Galatasaray inte borde vara rädda för UEFA (om de får en förfrågan från den nya ligan). Galatasaray skulle kunna spela vidare i den turkiska inhemska ligan med ett B-lag sade Aysal och menade att Gala måste själva gå med en förfrågan till den nya ligan. Aysal sade även att han inte kommer ställa upp i nästa presidentval för Galatasaray.

UEFA hotar med hårda sanktioner

Svaret från UEFA med stöd från flertalet fotbollförbund, bland annat de stora fotbollförbunden i Europa och även det Turkiska fotbollförbundet, meddelat att de ställer sig emot detta förslag av en ny superliga. Det rapporteras om hårda sanktioner som kommer lyftas upp i UEFA-möten så som exkludering ifrån de inhemska ligorna, uteslutning från de europeiska turneringarna så som Champions och Europa League redan under pågående säsong samt att spelare skulle bli förbjudna från att delta i VM och EM.

Vad är Super League? 

En ny liga som kommer innehålla totalt 20 lag varav 15 lag som har en garanterad plats i ligan och där fem lag kvalar in varje år. Ligan spelas som ett ligaspel och som avgörs med ett playoffspel. Ligans grundas av 12 klubbar i Europa och det är den amerikanska banken JP Morgan som går in med finansieringen där den ekonomiska kompensationen till klubbarna överträffar UEFA:s turneringar och inhemska ligors prispengar med stora marginaler. Ligan har planer för att skapa egna rättigheter som de ska själva sälja vidare till andra parter. Super League är tänkt att vara en liga som spelas i veckan, precis som Champions och Europa League. Klubbarna vill samtidigt spela vidare i de inhemska ligorna men utgår ifrån de europeiska klubblagsturneringarna. Klubbarna som är medgrundare till ligan har redan meddelat sin avgång från European Club Association och detaljerna kring ligan fortsätter att komma.

UPPDATERING:

Efter den stora kritiken som riktats mot den europeiska superligan så drog sig de engelska lagen ur och även Atletico Madrid samt Milan. Super League hann aldrig börja innan det lades ner.  Ligans tilltänkta ordförande, Florentino Perez, till vardags klubbpresident för Real Madrid, meddelade sedan att Super League har för tillfället stoppats.