Besiktas direktkvalificerade för Champions League 2021/2022

Besiktas vann den turkiska ligan den här säsongen.

Men på grund av de dåliga resultaten ute i Europa den här säsongen för de turkiska lagen så tappade Turkiet bl.a. sin direktplats till Champions League under säsongen då de halkade ner i UEFA:s ligakoefficientranking som avgör hur många platser man får till de europeiska turneringarna.

Besiktas hade framtill idag en kvalplats till Champions League men läget ändras nu efter slutresultaten i engelska Premier Leagues sista omgång.

Skulle Leicester City ha vunnit sin sista match så hade de gått om Chelsea och tagit fjärdeplatsen som ger dem en direktplats i Champions League. Chelsea förlorade sin match men lyckades ändå ta fjärdeplatsen eftersom Leicester City tappade ledningen två gånger hemma mot Tottenham som vann med 4-2 efter att inhopparen Gareth Bale stått för gästernas seger och vändning. Resultatet i den matchen innebär att Besiktas är direktkvalificerade för Champions League nästa säsong och slipper därmed kvalspel.

Skulle Chelsea ha slutat utanför topp fyra i ligan, samtidigt som de vinner Champions League-finalen mot Manchester City nästa vecka, så skulle Besiktas fortfarande ha behövt spela kval till Champions League.

Galatasaray som kom tvåa i ligan kommer fortfarande att spela kval till Champions League. De kommer börja från den andra kvalomgången men kan eventuellt börja från den tredje kvalomgången om Manchester United slår Villareal i finalen av Europa League.

Besiktas kommer nu få en garanterad ersättning på 15 miljoner euro för att de är klara för gruppspel i Champions League 2021/22. Varje seger i gruppspelet ger 2,7 miljoner euro och oavgjord match ger 900 000 euro.