Storbritannien vill flytta Champions League-finalen

Flyttas Champions League-finalen ifrån Istanbul för andra året i rad?

I slutet av veckan kom det rapporter från England om att man vill anordna finalen i England på grund av pandemin och att det nu blir ett helengelskt finalmöte då Manchester City och Chelsea blev lagen som tog sig till final.

Turkisk media rapporterade att det skulle komma ett officiellt besked om publikfrågan på fredag och där samtliga rapporter har tytt på att upp emot 20 000 åskådare kan välkomnas till finalen.

Något officiellt besked har ännu ej kommit och det kan bero på just de senaste uppgifterna om att Storbritannien vill att finalen spelas i England (som är en del av Storbritannien och hemland för City och Chelsea)  istället. Aston Villa ska ha erbjudit sin arena, Villa Park, att anordna finalen med ett begränsat publikantal enligt engelsk media.

Storbritanniens transportminister Grant Shapps har under gårdagens presskonferens utan Downing Street number 10 sagt att Engelska fotbollförbundet, FA, har skickat in en ansökan till UEFA om att få anordna finalen. Shapps meddelade även att Engelska fotbollförbundets möte med UEFA pågår och att UEFA kommer ha det slutgiltiga ordet.

Transportministern har även meddelat att landet har infört nya restriktioner och lagt Turkiet på den ”röda listan” vilket förbjuder britter från att resa till Turkiet om inte i extrema fall. UEFA hade förväntat sig släppa 4000 biljetter till vardera lags supportrar. Reserestriktioner innebär bland annat personer som ändå reser kommet att behöva sätta sig i karantän i 10 dagar när de kommer hem i hotell som är godkända av staten.
Chelsea och City har ännu inte kommit ut med några uttalanden. När uppgifterna kom ut från England att landet vill anordna finalen så kom det även rapporter om att UEFA var beslutna om att finalen skulle spela i Istanbul.
Istanbul skulle ha anordnat finalen för Champions League förra säsongen men på grund av pandemins effekter och att det skulle bli en final utan publik så flyttades finalplatsen fram ett år.