Süper Lig 2020/21: Ligan avgörs i sista omgången

Det är upplagt för en rysare i avslutningen av Süper Lig.

De tre stora som gör upp om ligatiteln, bjöd på överraskande resultat.

Ligaettan Besiktas förlorade överraskande hemma mot Fatih Karagümrük med 2-1. Rachid Ghezzal kvitterade i 54:e minuten efter att ha blivit framspelad av Cyle Larin och i den 77:e minuten blev Ervin Zukanovic utvisad efter sitt andra gula kort. Trots att Besiktas var en man mer så var det Karagümrük som gjorde det sista och avgörande målet i den 80:e minuten genom Fabio Borini.

Fenerbahce hade därmed chansen att gå upp i serieledning med en omgång kvar att spela – men även de förlorade hemma mot Sivasspor med 2-1. Özil stod för sin första assist när han spelade fram till Papiss Cisses reduceringsmål i den 91:a minuten.

Samtidigt vann trean Galatasaray sin match borta mot Denizlispor (som är klara för nedflyttning sedan tidigare) med 4-1. Gala fick tre straffar i matchen varav en som Emre Akbaba missade. Halil Dervisoglu öppnade målprotokollet och därefter gjorde Ryan Babel 2-0 på straff. Mostafa Mohamed utökade till 3-1 i den 86:e minuten på straff och gjorde därefter ett spelmål tre minuter senare.

Aktuellt tabelläge i toppen är följande:

  1. Besiktas 81 poäng +44 i målskillnad
  2. Galatasaray 81 poäng +42 i målsskillnad
  3. Fenerbahce 79 poäng +30 i målsskillnad

Scenarion som krävs för att Besiktas, Galatasaray eller Fenerbahce vinner ligan: 

Besiktas möter Göztepe på bortaplan, Galatasaray ställs mot Yeni Malatyaspor på hemmaplan och Fenerbahce avslutar mot Kayserispor på bortaplan i den 42:a och sista omgången av Süper Lig 2020/21.

Besiktas tappade ett stort övertag inför nästa omgång. Båda lagen har lika mycket poäng och skulle det bli så att både Besiktas och Gala slutar på samma poäng (förutsatt att de tar minst en poäng eller att Fener inte vinner i sista omgången) så kommer inbördesmöten att tas i beaktning. I inbördesmöten är det lika mellan Besiktas och Galatasray. Besiktas vann hemmamötet med 2-0 medan Gala vann på sin hemmaplan med 3-1 vilket ger varsin vinst och en målskillnad på 3-3 för båda lagen. Därmed kommer det tittas på den totala målskillnaden som båda lagen har i ligan vilket där Besiktas har en liten fördel (+44 mot Galatasarays +42). Skulle det bli lika här kollas det på vilket lag som har gjort flest mål. Besiktas har gjort 87 mål medan Galatasaray har gjort 77 mål.

Fenerbahces förutsättningar har försämrats avsevärt efter hemmaförlusten (sjunde förlusten den här säsongen på hemmaplan) mot Sivasspor. För Fenerbahces del så räcker det inte enbart med att vinna matchen – Besiktas och Galatasaray måste förlora sina matcher samtidigt för att Fener ska kunna ta förstaplatsen.

Samtliga lag skulle kunna sluta på 82 poäng om Besiktas och Gala kryssar medan Fener vinner. Men med tanke på att Fener har 0 vinster mot både Besiktas och Galatasaray den här säsongen och har spelat oavgjort en gång mot båda lagen så skulle de sluta trea vid lika många poäng.

Trabzonspor klara för Europa League-kval

Trabzonspor har säkrat fjärdeplatsen som innebär att de kniper sista kvalplatsen i ligan till Europa League.

Lagen som är klara för nedflyttning

Sedan tidigare är det klart att  Denizlispor åker ner i TFF 1. Lig  för nedflyttning och kommer sluta sist i ligan. För tillfället har de 28 poäng.

Ikväll blev även BB Erzurumspor  (trots seger mot Alanyaspor med 3-2) degraderade till andraligan tillsammans med MKE Ankaragücü som förlorade mot Kasimpasa med 2-1. Erzurumspor har spelat samtliga sina 40 matcher för den här ligasäsongen och  och Ankaragücu som har 38 poäng förlorar på inbördesmöten mot Kayserispor som har 41 poäng. Däremot är inte Kayserispor helt klara för spel i Süper Lig nästa säsong. Blir det förlust i sista omgången samtidigt som Genclerbirligi vinner så håller sig Genclerbirligi (ligger nästsist inför sista omgången) kvar i Süper Lig.