Analys & spelarbetyg: Turkiet 0-2 Wales

Det ville sig inte för Turkiet den här gången heller.

Turkiet föll mot Wales med 2-0 i den andra gruppspelsomgången.

0: Usel
1: Underkänd
2: Godkänd
3: Bra
4: Mycket bra
5: Världsklass

 

Ugurcan Cakir: 2,5

Gör vad han kan på målet. Håller siffrorna nere i första halvlek där han stod för ett par bra räddningar. Håller på att ställa till det ordentligt direkt efter att Bales missat sin straff när han sätter snabbt igång spelet, håller bollen alldeles för länge i bollen vid fötterna, har tur att bollen går utanför stolpen. Kan ej belastas för målen.

Zeki Celik: 1 

Inte bra framåt, inte bra synkad med resten av försvaret, orsakar straff i andra halvlek och har inte mycket framåt. Inläggen var inte bra.

Caglar Söyüncü: 2 

Svag första halvlek där han spelar upp sig i andra halvlek. Försvaret och mittfältet synkade inte i första halvlek och där borde Caglar steppa upp mer, gör bort sig tidigt i matchen. Andra halvlek mer stabil i både försvaret och spelet.

Kaan Ayhan: 3 

Gör överlag en bra match, tack vare att han spelar upp sig i andra halvlek och är farlig att ha på fasta situationer då han vinner många bollen. Skulle ha startat på Okays position och inte som mittback.

Umut Meras: 2 

Gör varken bra eller dålig insats, dock bättre än senast. Försöker fylla på i offensiv väg. Utbytt skadad i andra halvlek.

Okay Yokuslu: 1

Blir han för ensam som defensiv mittfältare, är han anpassad till att spela i en sådan position? Nej och nej. Helt rätt utbytt i halvtid eftersom det funkade inte alls för Okay den här matchen heller.

Ozan Tufan: 1 

Också utbytt i halvtid. Bildar centralt mittfält med Hakan Calhanoglu framför Okay men det funkar ej. För stora avstånd mellan sina lagkamrater och det blir stora ytor för motståndarna som utnyttjar detta på bästa sätt. Svag insats återigen.

Hakan Calhanoglu: 1 

Det är inte samma Hakan som i Milan tyvärr. Kan bero på att han inte har samma position heller. De gånger han har bollen så vill han  skapa något men det blir inget farligt. Svag i första halvlek som många andra.

Kenan Karaman: 1 

Anonym tillvaro för Kenan som inte uträttar så mycket idag. Utbytt i andra halvlek.

Cengiz Ünder: 3 

Bäst i Turkiet. Skapar lägen åt lagkamraterna, utmanar och har ett bra avslut. Har varit mycket skadedrabbad och inte haft tillräckligt med tid för att komma upp i toppform men är ändå Turkiets främsta hot. Utbytt med knappt tio minuter kvar.

Burak Yilmaz: 1,5 

De missade jätteläget i andra halvlek sänker betyget drastiskt. Burak är ensam anfallare i Turkiet och behöver sitt mittfältsstöd som ger bollar att jobba med. Där uppe springer han och krigar för bollen men har vi inget anfallsspel så blir Burak mycket begränsad. Borde ha gjort minst ett mål idag.

Inbytta spelare:

Yusuf Yazici: 2 (inbytt i halvtid)

Godkänt inhopp, bra med bollen och går framåt. Lyckas dock inte vända på matchen eller ge det lilla extra som kan göra så att vi kan skapa de riktigt farliga chanserna.

Merih Demiral: 3 (inbytt i halvtid)

Bra insats av Merih som krigar och är stabil i försvaret. Brytningssäker och har en jättenick som målvakten räddar. Merih var tillbaka som den Merih som vi känner honom.

Mert Müldur: 1,5 (inbytt i 73’e minuten)

Imponerade i träningsmatcherna inför turneringen. Gjorde ett piggt inhopp men en dålig första touch i anfallet där han kommer upp i slutet av matchen var väldigt avgörande. Agerar väldigt svagt vid hörnan som leder till mål i matchens slutminut.

Halil Dervisouglu: 2 (inbytt i 75’e minuten)

Uträttar inte mycket och inget som förändrar matchbilden och byttes med en kvart kvar att spela.

Irfan Can Kahveci: Spelade för kort tid för att betygsättas (inbytt i 83’e minuten)

Förbundskapten:

Senol Günes: 1 

Fel taktik och fel formation. Det går inte ge något annat än ett underkänt betyg för det var överlag inget bra spel, ingen bra taktik och nu visar landslaget igen att de inte kan spela 4-1-4-1. Taktiken och formationen var usel mot Italien och första halvlek idag visade att det är inte bara spelarbyten som gör skillnaden. Sett till första halvleken så hade Senol inte analyserat Wales tillräckligt bra, eftersom det var de två stora stjärnorna som dominerade i Wales (Bale & Ramsey). Andra halvlek var bättre men det var ej tillräckligt för att få hål på motståndarna, byten gav inte den effekt man ville och kunde inte ändra matchbilden.

Analys av matchen: 

Lite snabbare spel än sist men fortfarande alldeles för sakta och alldeles för dåliga i sista tredjedelen. En svag första halvlek som påminde om andra halvlek mot Italien. Wales kunde ha haft fler än ett mål om de hade haft flyt i avsluten och Ugurcan höll siffrorna nere.

Landslaget kan inte göra mål och gör du inte det så vinner du varken matcher eller tar poäng i Turkiets fall, eftersom Turkiet spelar en taktik som inte passar deras lag. En defensiv mittfältare framför försvaret och mittfältet håller inte. Okay blir alldeles för ensam och får ingen hjälp i försvaret av Hakan och Ozan. Ozan ska vara en defensiv mittfältare tillsammans med Okay medan Hakan ska vara fri i sin offensiva roll. Ozan och Okay ska skydda backlinjen tillsammans när bollen rullas i mitten och samtidigt låta Hakan vara fri i rollen framåt för att kunna skapa chanserna framåt för offensiven.

Istället är det två centrala mittfältare i Hakan och Ozan med Okay som inte klarar av den defensiva rollen själv. Detta leder till stora ytor för motståndarna som utnyttjar det på ett så bra sätt att de till slut straffar genom en boll bakom backlinjen av Bale som hittar Ramsey. De två stora stjärnorna var farliga matchen igenom och hur har man inte analyserat och studerat detta Wales och sett att tar man bort dessa två spelare så försvinner mer än halva Wales?

Taktiken och formationen är den samma som mot Italien, bara det att Turkiet vågar och kan gå framåt i den här matchen till skillnad från Italien-matchen. Klart att det inte blir några större förändringar i spelet då heller.

Försvaret, den turkiska väggen, är ett minne blott som har släppt in fem mål på två matcher. Turkiet är återigen svaga på mittfältet vilket gör att försvaret också blir svagt och ger sig på uppoffringar när motståndaren anfaller. Turkiet fick Wales att se ut som ett spelande lag som håller i taktpinnen. Wales såg inte alls ut som Wales brukar göra. Wales är inget lag som för matcherna, har mycket boll och får tid att spela igenom motståndarna. Med det sagt så vinner de rättvis, men Turkiet är återigen svaga och är överlag inte farliga på sina chanser.

Turkiet hade jättelägen med Buraks läge i andra halvlek men därefter kommer de farligaste lägena på hörnor med Kaan Ayhans nick & Merih Demirals nick. Det går inte att förlita sig på fasta situationer även om vi har spelare som är duktiga på att vara i boxen och har duktiga spelare i Hakan, Cengiz, Yusuf och Burak som är bra på att slå frisparkar och hörnor.

Spelet ikväll var ett steg i rätt riktning men inte alls i närheten av tillräckligt bra för att vara Turkiet, den är fortfarande underkänd och nu ser utgångsläget mycket svårare ut för landslaget att ta sig till åttondelsfinaler.