Analys & spelarbetyg: Turkiet 0-3 Italien

Ett chanslöst Turkiet förlorade mot Italien med 3-0.

För matchrapport, se här.

Spelarbetyg:

0: usel
1: underkänd
2: godkänd
3: bra
4: mycket bra
5: världsklass

Ugurcan Cakir: 2

Den dåliga utsparken som ger italienarna bollen att göra tredje målet, sänker betyget. Ugurcan stod för vassa räddningar, bland annat en jätteräddning på Chiellinis nick i första halvlek. Höll nere siffrorna men kan inte bjuda på utsparkar som vid 3-0 målet.

Zeki Celik: 1,5 

Kommer inte framåt, är passiv precis som flera andra spelare. Står på hälarna och löser offsiden vid 2-0 målet och glömmer bort sin spelare på sin kant vid ett flertalet gånger.

Merih Demiral: 2 

Generöst betyg kan man tycka, även om det till och med blev ett självmål där Merih också var chanslös men kändes inte som att han heller var på tårna idag i försvaret.

Caglar Söyüncü: 1 

Nej det var ingen bra insats av Söyüncü som är en av Premier Leagues bästa försvarare – det var inget vi fick se idag. Felbeslut, slarvar en del och går upp alldeles för högt upp i banan för att bryta bollen och lyckas inte alltid. Drar på sig ett onödigt gult kort med tre minuter kvar av matchen som redan är över.

Umut Meras: 0,5 

Ingenting alls i offensiv väg och försvarsspelet underkänt. Tappar balansen och hänger inte med alls vid Italiens första mål där Umut tappar sin spelare som skjuter in bollen framför mot mitten som tar på Demiral och går in i mål.

Okay Yokuslu: 1

Syntes inte, var väldigt anonym. Blev utbytt i den 64:e minuten för Kaan Ayhan.

Ozan Tufan: 1

Precis som Okay så var Ozan också väldigt anonym. Den energifyllda Ozan som brukar ta sig fram i banan och skapa chanser och ta skott från distans fanns inte alls på planen. Blev utbytt i den 64:e minuten.

Yusuf Yazici: 1 

Utbytt i halvtid mot Cengiz Ünder. Uträttade inte alls mycket då Turkiet knappt hade ett anfall i första halvlek.

Hakan Calhanoglu: 0,5 

Lägst betyg av alla. Varför? Det är spelaren vi förväntar oss mest av tillsammans med Burak Yilmaz. Hakan är lagets spelmotor och spelaren som ska skapa våra anfall. Det gjorde han vid något tillfälle i andra halvlek men annars uträttades nästan ingenting alls.

Kenan Karaman: 1 

Svårt för Kenan. Hjälper till så mycket han kan i defensiven, framförallt i första halvlek. Däremot erbjuder han inget i anfallsväg och vi har inget kantspel. Det blir landslaget lidande av då det också är en anledning till att landslaget inte kan skapa chanser.

Burak Yilmaz: 1,5 

Också en spelare som man förväntar sig mer av men vad kan Burak göra idag? Han försöker och springer på de bollar han får, men han får knappt några bollar att jobba med. Det är inte Burak som ska ner och skapa anfall när vi har två offensiva playmakers (Yusuf & Hakan) på planen, två defensiva mittfältare (Okay & Ozan) och en anfallare som är placerad på kanten (Kenan Karaman). De få lägen Burak fick försökte han uträtta något, men det var svagt och satte inte Italiens försvar för någon press.

Inbytta spelare: 

(45′ min) Cengiz Ünder: 2 

Bäst tillsammans med Ugurcan Cakir. Piggt inhopp, ligger och hugger redan de första minuterna och utmanar Italiens försvar och tar sig förbi ett antal gånger under andra halvlek och har ett skott som inte ger utdelning. Det är inte samma fart på de andra spelarna och de blir det svårt att skapa något farligt. Cengiz visade dock att han ska starta nästa match.

(64’min) Kaan Ayhan: 1,5 

Byts in och direkt efter blir det 2-0 och en tung uppförsbacke. Uträttar inte mycket.

(64′ min) Irfan Can Kahveci: 1,5 

Kommer in i ett svårt läge precis som Kaan Ayhan och kan ej ändra matchbilden. Istället släpper Turkiet in två mål och Irfan syns inte mycket.

(79’min) Halil Dervis Ibrahimoglu: Spelade för kort tid för att betygsättas. 

Senol Günes: 0,5 

Tränare och förbundskaptener tar alltid på sig förluster, inget konstigt med det. Men vad hände ikväll? Så passivt och så uddlöst på alla fronter och lagdelar. Det fanns ingen spelidé och ingenting fungerade förutom att landslaget lyckades hålla nollan i första halvlek. Spelformationen 4-1-4-1 är historia nu förhoppningsvis. En Yusuf som inte lyckades uträtta något mot Cengiz som såg lovande ut var ett bra byte, men dem tre andra ? En defensiv mittfältare i Kaan kommer in, en offensiv innermittfältare Irfan Can Kahveci kommer in för Okay och spelar på det centrala mittfältet. En minut senare blir det 2-0. Försvaret får inte det stödet de behöver och mittfältet blev än sämre. Halil Dervioslu, det offensiva bytet skulle ha kommit tidigare.

Analys av matchen: 

Skulle landslaget förlora en match så var det denna, även om det blir en viss press inför de sista matcherna. Italien dominerade och glänste från matchens start till matchens slut. De ägde mittfältet och spelade runt bollen och tröttade ut Turkiet som i o för sig inte borde vara så trötta då det var inte mycket fart i det turkiska laget.

Många, även de som inte hejar på Turkiet, hade större förväntningar på Turkiet. Förlusten är ingen överraskning, det är sättet man förlorar på som är överraskande. Det är en chockerande förlust. Inför matchen skrev vi att det kollektiva arbetet är nyckeln för att landslaget ska kunna hämta något från den här matchen och omställningar i anfallen. Det fanns inget lag ute på planen idag som jobbade eller kämpade för varandra. Det fanns inget presspel och det fanns inget anfallsspel. Därför spelade ett skickligt och duktigt Italien ut hela landslaget. Italien som pressade och var aggressiva, lät inte Turkiet skapa något.

Försvaret skickar upp bollar på chans till Burak. Mittfältet existerade inte ens. Landslaget har sex mittfältare på plan och ingen lyckas skapa något i första halvlek och nästan lika svårt var det i andra halvlek. Det är alldeles för mycket bolltittande och joggande som gör att Turkiet var tvåa på varenda boll.

Turkiet kan ha en lägsta nivå som är dålig, men så här dålig har vi inte sett dem tidigare. Felbeslut på felbeslut av tongivande spelare som Caglar Söyüncü och där ytterbackarna inte hänger med sina motståndarna och ett mittfält som ger alldeles för stora ytor.

Trots det dåliga spelet genom hela matchen så är det ingen spelare som reagerar eller visar någon reaktion för att väcka varandra och höja spelet. Italien fick för mycket tid i Turkiets straffområde och då är det inte konstigt att det blir 3-0. Tre mål är för övrigt så många mål som Turkiet släppte in under hela EM-kvalet på 10 matcher. Det är dag och natt skillnad på Turkiet som vi såg i EM-kvalet och som vi såg idag och då är det i princip samma lag. Det är dag och natt skillnad på detta Turkiet idag och som vann Holland 4-2 och Norge 3-0. Det var inga imponerande insatser i vänskapsmatcherna inför turneringen men det här var snäppet värre även om motståndarna heter Italien och är en av favoriterna att ta hem hela turneringen.

Förlusten i all ära, men passiviteten, spelet och framförallt inställningen är det som är en besvikelse. Turkiet har pressat och tryckt tillbaka större nationer tidigare och vunnit, varför skulle det vara annorlunda med Italien? Det känns som Turkiet inte ens försökte vinna ikväll och det kan kosta dyrt. Tre insläppta mål redan i första matchen blir jobbigt inför de två sista matcherna mot Wales och Schweiz. Fyra bästa treorna går vidare och målskillnaden blir viktig och därav kan man inte välja dem svåra alternativen, som bland annat leder till ett baklängesmål när Ugurcan istället för att passa Caglar som står fyra meter ifrån, väljer att slå en dålig crossboll fyrtio meter bort som hamnar hos italienarna.

Några positiva saker?

Att Cengiz Ünder spelar från start nästan match är garanterat eftersom landslaget behöver fart och kreativitet. Landslaget behöver satsa på en tia och det lär blir Hakan Calhanoglu och Yusuf Yazici lär hamna på bänken med tanke på Kenan Karamans hemarbete i defensiven. Yusuf kan bli en joker att kasta in.

Att det bara kan bli bättre efter det här eftersom sämre än såhär kan det inte bli. Mot Wales måste Turkiet våga spela sitt spel genom att kämpa för varandra och vara aggressiva i sitt spel. Växla snabbt i omställningarna där man kommer med många spelare med hög fart och växla det med att hålla bollen på motståndarnas planhalva. Wales och Schweiz är inte på Italiens nivå, men det kommer bli svårt att vinna även mot dem med det här spelet som vi fick se mot Italien.

LÄS OCKSÅ:

Turkiet 0-3 Italien: Förbundskapterna efter matchen

Matchrapport: Turkiet 0-3 Italien