EM 2020: Inför Turkiet – Italien

EM 2020 är här.

Turneringen sköts fram ett år på grund av corona men ikväll sparkas det europeiska mästerskapet igång när Italien och Turkiet ställs mot varandra i Grupp A.

Det är hemmaplan för Italien då matchen spelas i den italienska huvudstaden Rom. EM 2020 kommer att spelas utspritt över flera arenor runt om i Europa.

Inför matchen har vi tagit en titt på motståndarna Italien som ni kan läsa mer om här. Vad som är värt att lyfta upp är att Italien har inte släppt in ett enda mål i sina åtta senaste landskamper som samtliga har slutat med seger. Italien har ett ”nytt” landslag under förre Galatasaray-tränaren Roberto Mancini som spelar en mer offensiv fotboll än vad Italien har gjort tidigare och det blir ett bra test mot Turkiets försvar som kanske är det bästa försvaret som landslaget någonsin har haft.

I Turkiet känns startelvan rätt given och att det blir en backlinje som har kunnat spela ihop sig sedan EM-kvalet med Zeki Celik – Caglar Söyüncü – Merih Demiral – Umut Meras. I mål lär det vara Ugurcan Cakir. Mittfältslåset lär bestå av Okay Yokuslu och Ozan Tufan och framför dem Kenan Karaman – Hakan Calhanoglu – Yusuf Yazici med Burak Yilmaz på topp.

Turkiets vinnarkoncept mot de stora lagen har varit det kollektiva arbetet i försvaret och anfallen i omställningarna. Det är ingenting som är avgörande ikväll för Turkiets del, Italien är favoriterna inför mötet. Italien är inte enbart favoriter till kvällens match, utan även till att vinna hela turneringen. En poäng ikväll är fullt godkänt för Turkiet och är det någon match där landslaget ska ”tappa poäng” så är det denna matchen.

Vad som vore det mest typiska för Turkiets landslag är att vinna ikväll mot storfavoriten och istället tappa poäng i de två andra matcherna mot Wales och Schweiz, som på pappret är ett lättare motstånd.

Längre läsning om Turkiets form och uppladdning inför EM 2020 kan ni läsa här.

Potentiell startelva Turkiet:

(4-2-3-1)

Ugurcan Cakir

Zeki Celik – Caglar Söyüncü – Merih Demiral – Umut Meras

Okay Yokuslu – Ozan Tufan

Yusuf Yazici – Hakan Calhanoglu – Kenan Karaman

Burak Yilmaz

 

Avspark: 21.00
Plats: Olympiastadion, Rom
Domare: Danny Makkelie (Nederländerna)

TV-kanaler som sänder matchen:
Sverige: TV4 (sändning börjar 19.30 med studio) – frikanal
Turkiet: TRT 1 / HD / 4K – frikanaler