EM 2020 – Motståndarkollen: Italien

Turkiet ställs mot Italien, Wales och Schweiz i gruppspelet.

Landslaget sparkar igång hela EM 2020 när de spelar öppningsmatchen på fredag mot Italien i Rom.

Så hur ser det då ut hos motståndarna?

Italien:

Stor fotbollsnation som har vunnit VM näst flest gånger (4 gånger!) men har ”bara” ett EM-guld som kom 1968 och missade VM 2018. Italien har tagit två silver i EM som kommit under de senaste 21 åren(2000 & 2012).

Formen idag? 27 förlustfria matcher. 0 insläppta mål i de senaste åtta matcherna. Italien gick 100% genom kvalspelet där de vann samtliga tio matcher i gruppen och plockade alla 30 poäng med en målskillnad på 37-4. Tillsammans med Belgien är dem det enda landet som spelade hela kvalet utan att förlora en match. Motståndet i dessa matcher spelar ingen roll, detta facit är imponerade bara det.

Italienarna kommer vara supertaggade när de laddar upp och spelar öppningsmatchen på hemmaplan i Rom mot Turkiet.

Förbundskapten Roberto Mancini, med ett förflutet i Galatasaray som förbundskapten, föredrar att spela 4-3-3 där Calhanoglus lagkamrat i Milan, Gianluigi Donnarumma, är given i målet.

Generalerna Giorgio Chiellini och Leonardo Bonnuci, som till vardags spelar med Merih Demiral i Juventus, styr backlinjen. Här pratar vi rutin med två mittbackar som har varit med länge i landslaget och har flera år tillsammans i klubblaget.  I den senaste matchen startade Florenzi och Spinnazola på ytterbackspositionerna.

På mittfältet hittar vi PSG-stjärnan Marco Veratti (saknades i matchtruppen) som ej startade i 4-0 segern över Tjeckien senast utan det var istället Jorginho, Manuel Locatelli & Nicolo Barella.

Längst fram i anfallet fanns Domenico Berardi som blev målskytt precis som de övriga två anfallskollegorna Lorenzo Insigne & Ciro Immobile. Frederico Chiesa kan mycket väl gå före Berardi på fredag när det är öppningsmatch. Det är målfarliga spelare upp i anfallet och ett test för Turkiet redan i första matchen. Turkiet har flertalet spelare som till vardags i italienska ligan, utöver Hakan Calhanoglu och Merih Demiral så spelar även Kaan Ayhan och Mert Müldür i Sassulo och Cengiz Ünder har ett förflutet i Roma. Den italienska mentaliteten och spelstilen är flertalet av Turkiets spelare vana vid även om Mancini (förbundskapten) har ”omförvandlat” Italien till att ha ett mer offensivt spel och startelva.

Spelare att hålla koll på: Marco Veratti.

Tidigare möten mellan Turkiet – Italien: 11 matcher. Åtta segrar för Italien och tre matcher har slutat oavgjort. Det senaste mötet mellan länderna var 2006 och då slutade det 1-1. De senaste två matcherna (2006 & 2002, både vänskapsmatcher) har slutat oavgjort.

Truppen i sin helhet: 

Målvakter: Alessio Cragno (Cagliari), Gianluigi Donnarumma (Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Försvarare: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Cristiano Biraghi (Fiorentina), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Alessandro Florenzi (Paris), Gianluca Mancini (Roma), Leonardo Spinazzola (Roma), Rafael Toloi (Atalanta)

Mittfältare: Nicolò Barella (Inter), Gaetano Castrovilli (Fiorentina), Bryan Cristante (Roma), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (Roma), Matteo Pessina (Atalanta), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (Paris)

Anfallare: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Vincenzo Grifo (Freiburg), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Moise Kean (Paris), Matteo Politano (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)