EM 2020: Motståndarkollen – Wales

Andra matchen i gruppspelet är mot Wales.

Ska poängtappen och de ”dåliga resultaten” komma så ska de komma innan turneringen – vilket det har gjort för Wales. Efter en 3-0 förlust mot Frankrike blev det 0-0 mot Albanien. Wales tog sig till EM 2020 som tvåa efter Kroatien i en mycket jämn grupp med Slovakien och Ungern som också hade chansen att ta en plats till turneringen enda fram till den sista omgången. Wales vann hälften av sina gruppmatcher där även Azerbajdzjan var med som det femte landslaget.

Wales gjorde sitt allra första framträdande i EM när turneringen spelades senast i Frankrike  och  då blev det succé. Landet tog sig hela vägen till semifinal med ett landslag som imponerade match efter match och hade en superstjärna i Gareth Bale. Vänsteryttern är landets särklass största stjärna även idag och även om han inte är i samma storform som för fem år sedan – så har han haft en stark vår i Tottenham. Bale har börjat spela kontinuerligt igen efter en tung tid i Real och har gjort flest mål för Wales genom historien med sina 33 mål på 92 matcher.

Flertalet av spelarna i Wales spelar i Premier League eller i Championship med vissa spelare som Daniel James i storklubbar som Man United, Gareth Bale i Tottenham samt utlandsproffset Aaron Ramsey i Juventus. Alla är inte givna i sina respektive klubbar men det var kollektivet som imponerade med Wales EM 2016 och det är ofta det som är ett framgångsrikt koncept för de nationer som ”inte är favoriter” att vinna turneringen eller gå långt.

Den första matchen för Wales i gruppspelet slutade med oavgjort mot Schweiz där motståndarna var bättre och Ganovic hade en boll i mål för Schweiz med fem minuter kvar av matchen, men efter en VAR-granskning dömdes målet bort. 1-1 med varsin poäng för Wales och Schweiz.

Ett resultat som inget av de två lagen hade hoppats på kan man nog ändå säga då Italien mycket väl kan bli en tuff nöt att knäcka och detta var en match där de verkligen hade behövt en trea. Italien och framförallt Turkiet är glada mest över ett oavgjort resultat. Italien för att de håller undan som gruppetta och Turkiet eftersom det ser ljust ut igen efter den dåliga starten.

Inför Turkiets match kommer Wales behöva gå framåt nu och spela för att vinna. Wales har Italien i den sista gruppspelsmatchen (som kanske redan är klara inför de mötet) och kommer se sin största chans att ta tre poäng i matchen mot Turkiet nu. Det kommer öppnas upp ytor för Turkiet, som också måste spela för att vinna efter förlusten mot Italien. De två bästa lagen i varje grupp, samt de fyra bästa treorna i turneringen går vidare till åttondelsfinal – och då behöver Turkiet poäng och segrar samt en bra målskillnad för att ha ett bra utgångsläge att gå vidare även om ingenting kommer att avgöras på onsdag, såvida Turkiet inte förlorar igen samtidigt som Schweiz vinner mot Italien. Det kommer bli en anfallsrik fotboll där två lag måste gå för segern.

Spelare att hålla koll på: Gareth Bale

Lagets största stjärna som är snabb, teknisk  och har ett ruggigt bra skott och kan avsluta med båda fötterna.

Wales startelva mot Schweiz: (4-3-3) 

Danny Ward (MV)

Connor Roberts – Chris Mepham – Joe Rodon – Ben Davies

Joe Morrell – Joe Allen – Aaron Ramsey

Gareth Bale (K) – Kieffer Moore –  Daniel James

Truppen: 

Målvakter: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Danny Ward (Leicester City), Adam Davies (Stoke City)

Försvarare: James Lawrence (St. Pauli), Ben Davies (Tottenham), Joe Rodon (Tottenham), Chris Mepham (Bournemouth), Chris Gunter (Charlton Athletic), Rhys Norrington-Davies (Sheffield United), Neco Williams (Liverpool), Tom Lockyer (Luton Town)

Mittfältare: Joe Allen (Stoke City), Joe Morrell (Luton Town), Ethan Ampadu (Chelsea), Matthew Smith (Manchester City), Jonny Williams (Cardiff City), Aaron Ramsey (Juventus), Dylan Levitt (Manchester United), Rubin Colwill (Cardiff City), George Thomas (Queens Park Rangers)

Anfallare: Kieffer Moore (Cardiff City), Harry Wilson (Liverpool), Gareth Bale (Real Madrid), David Brooks (Bournemouth), Tyler Roberts (Leeds United) Tom Lawrence (Derby County), Rabbi Matondo (Schalke), Mark Harris (Cardiff City)