Sista gruppspelsmatchen väntar Turkiet

Sista matchen i EM 2020 för Turkiet? Mycket tyder på det inför matchen.

Detta med anledning av att Turkiets, trots ”hemmaplan” i Baku, återigen floppade och gjorde oss besvikna och hela fotbollseuropa blev på nytt förvånad. Ja hela fotbollseuropa. Under onsdagskvällen förra veckan trillade det in sms och meddelanden som löd liknande som ”vad har hänt med Turkiet?”, ”Vad gör Turkiet?”, ”Hade ju dem som darkhorse i turneringen”, ”Hade tippat att dem skulle ta sig till semifinal”.

Allt från bekanta, personer på sociala medier och experter på svensk tv till turkisk tv har haft stora förväntningar på detta Turkiet och sett dem som en så kallad”dark horse”, ett lag som kan överraska och gå långt, ett lag som man har höjt ett varningstecken för.

Så kan Turkiet, som har överraskat många (på ett negativt sätt) i den här turneringen, överraska på nytt & på ett positivt sätt denna gången?

Turkiet kan fortfarande ta sig vidare, en seger är det enda som räknas och med flera mål – samtidigt ska flera resultat gå Turkiets väg, läs mer här. Det ”närmsta” i hand är att Kroatien & Skottland spelar oavgjort och att kroaterna eller skottarna kommer trea med två poäng.

Samtidigt ska Finland förlora med flera mål mot Belgien i den sista gruppspelsmatchen förutsatt att även Danmark tappar poäng mot Ryssland i samma grupp.  Vinner Turkiet med 2 målsskillnad samtidigt som Finland förlorar med tre mål, så går Turkiet vidare som en av de bästa treorna.

Eller i grupp B: Att antingen Ukraina eller Österrike vinner matchen mellan varandra med flera mål.

Väldigt långsökt absolut och det finns flera scenarion men dessa är närmast till hands. Och det är långsökt eftersom Turkiet själva har inte lyckats göra något mål hittills i turneringen och inte tagit någon poäng.

Vad talar för att man gör det ikväll?

Att ingen förväntar sig något av dem. Att pressen inte är där på samma sätt längre. Även om de vinner och lyckas ej ta sig vidare så är det fiasko. Nu är dem heller inte favoriter och kan slå från underläge.

Motståndet är Schweiz som står på 1 poäng efter kryss mot Wales och förlust mot Italien med en -3 i målskillnad. Schweiz har bättre utgångsläge än Turkiet för att gå vidare och de är även favoriter i det här mötet med tanke på hur Turkiet har spelat.

Turkiet behöver överraska oss och spela som de har gjort i VM-kvalets två första matcher, nu behöver de gå fullt framåt för att göra mål för att förbättra målskillnaden och vinna matchen. Utöver det så kräver nationen en ordentligt match där spelarna visar ryggrad och avslutar turneringen med hedern i behåll. Visa oss det Turkiet vi ha vant oss med de senaste tre åren. Det är EM:s yngsta lag, men här finns rutin och mer kvalité än Schweiz trupp och det är dags att visa det.

Hjärtat säger seger, det gör den alltid. Hjärnan säger att laget faller platt och förlorar ytterligare en match eftersom det finns inget självförtroende i spelarna som måste vara än värre än efter Italien-matchen. Schweiz har allt att spela för och lär vara supermotiverade, kommer Turkiet vara det? Har de lyckats återhämta sig ordentligt? Ingen av våra spelare ger i princip kommentarer till media eller efter matchen förutom de som behöver vara med på presskonferensen och senast efter matchen mot Wales skickade man fram de unga spelarna Mert Müldür och Halil Ibrahim Dervisoglu som har agerat inhoppare medan våra stora stjärnor återigen nobbade att ge kommentarer efter matchen.

Under de två hittills spelade matcherna som har varit under all kritik så har vi inte heller sett någon reaktion av framförallt våra största spelare. Ingen vilja på planen, ingen som har pushat varandra synligt, ingen som spelat som att hela ödet i turneringen står på spel. Jag hoppas (hoppet är det sista som sviker en) på en tvärvändning ikväll – en sista chans att ställa saker till rätta i den här turneringen och gör det man kan för att ha chanserna vid liv tills att samtliga grupper har spelat klart sina matcher.

Elvan som florerar i turkisk media inför matchen:

Ugurcan (MV)

Zeki – Caglar – Merih – Mert

Kaan

Cengiz – Irfan Can – Ozan Tufan – Hakan

Burak