Spelarbetyg: Landslaget i EM 2020

Turkiets EM-äventyr slutade i gruppspelet.

Resultatet var inget man hade hoppats eller trott på i början då förväntningarna var stora. Väldigt fåtal spelare kommer undan med godkända och närmare bra betyg. Notera att betygen är skribentens egna åsikter.

0: Usel
1: Underkänd
2: Godkänd
3: Bra
4: Mycket bra
5: Världsklass

Målvakter: 

Ugurcan Cakir: 2,5

Släppte in flest mål i gruppspelet tillsammans med Nordmakedoniens målvakt men gjorde också flest räddningar av alla målvakter. Han fick kritik men trycket har varit stort på Ugurcan som har varit en av Turkiets bästa spelare (som inte är många). Ugurcan höll nere siffrorna i samtliga matcher och hade ett försvar (eller rättare sagt ett helt lag) framför sig som släppte förbi det mesta. Ugurcan ska tackas för att det inte blev ett större fiasko än vad det blev.

Altay Bayindir: –

Spelade inga matcher.

Mert Günok: –

Spelade inga matcher.

Försvarare:

Mehmet Zeki Celik: 1

Gjorde ingen bra match i turneringen, förutom några bra skott i sista matchen  mot Schweiz men det räcker inte på den här nivån och är en skugga av den Zeki vi har fått se i klubblaget.

Caglar Söyüncü: 1,5

Ska vara vår försvarsgeneral men hade det svårt i turneringen. Spelade upp sig i de två sista matcherna (under själva matcherna) men det är inget godkänt mästerskap av Caglar heller.

Merih Demiral: 1,5

Olyckligt självmål och tråkigt rekord att vara den förste att göra självmål i en öppningsmatch i EM. Blir petad i den andra matchen mot Wales, blir inbytt i halvtid och gör där en bra insats. Räcker inte till mot Schweiz och överlag inga bra  prestationer av Merih heller.

Umut Meras: 1,5

Spelade två matcher – två matcher där det blev bleka insatser. Precis som sina kollegor i försvaret kom inte Umut heller upp i nivå.

Mert Müldür: 2,5

Visade mest vilja och hjärta i turneringen. Missade markeringen vid ett av Schweiz mål men där han förövrigt hade en bra match och kunde ha gjort ett hattrick om han bara hade haft turen på sin sida. Stod för fina dribblingsäder och kunde ha gjort turneringens mål. Mert har spelat in sig i startelvan, allt annat vore tjänstefel. Ett annat plus är att det var Mert som gick fram och gav intervjuerna efter de tunga förlusterna medan de stora stjärnorna ”saknades”.

Kaan Ayhan: 1

Svår turnering och betyget gör honom inte rättvis. Fick agera inhoppare, fick spela defensiv mittfältare i en roll som få behärskar när de ska spela ensam defensiv mittfältare. Det funkade inte för Kaan heller i den här turneringen.

Ozan Kabak: –

Spelade inga matcher.

Ridvan Yilmaz: –

Spelade inga matcher.

Mittfältare

Okay Yokuslu: 0

Usla insatser av Okay som inte uträttade mycket. Hade ingen chans på mittfältet i samtliga matcher som han spelade.

Ozan Tufan: 0,5

En spelare vi är vana att ta ansvar och göra mål för att han har ett ruggigt bra skott. Liiite av detta fick vi se mot Schweiz men annars en oerhört dålig turnering av Ozan precis som Okay.

Dorukhan Toköz: –

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Hakan Calhanoglu: 1

Spelade fram till Turkiets enda mål, men Turkiets största stjärna med Burak Yilmaz, dök aldrig upp. Hakan är tyvärr inte ledaren man önskar att han vore i landslaget. Hakan funkar när resten av laget funkar, uträttar ingenting över hela turneringen och såg vid tillfällen väldigt loj ut.

Orkun Kökcü: –

Spelade för kort tid för att betygsättas.

Taylan Antalyali: –

Spelade inga matcher.

Yusuf Yazici: 1

Startade första matchen, bänkad (och inbytt) i de två andra matcherna. Kom aldrig rätt i lägen och uträttade inget. Precis som Hakan så är Yusuf en annan spelare som man hade stora förväntningar på och som han inte levde upp till.

Irfan Can Kahveci: 2,5

Gjorde ett av gruppspelets snyggaste mål och som var Turkiets enda i hela turneringen. Spelade bra i matchen mot Schweiz, utmanade med sina dribblingar och hade som sagt ett klassavslut i mål.

Anfallare:

Burak Yilmaz: 1,5 

Äldst och mest rutin och även den spelare som hade bäst säsong i klubblaget den senaste säsongen. Men Burak blir statisk och begränsad som ensam anfallare och när han inte får bollar att jobba med. De lägen han fick, brände han. Hade ett läge som hade kunnat förändra matchens öde mot Wales men utöver det så kändes inte kapten Burak igen. Tillsammans med Hakan så var Burak den spelaren som Turkiet förväntade sig mest av.

Cengiz Ünder: 2,5 

En av de få bra spelarna i Turkiets landslag. Började på bänken mot Italien, inbytt i halvtid och därefter startade han både mot Wales och Schweiz. I särklass Turkiet största hot framåt och offensivt. Cengiz var spelaren som var den mest skapliga och som utmanade sina motståndare för att skapa oreda i motståndarnas försvar. Är inte den mest försvarsinriktade spelaren och det blir kostsamt för ett lag som Turkiet som hade stora defensiva problem.

Halil Ibrahim Dervisoglu: 2 

Fick hoppa in mot Italien och Wales. Uträttade inget speciellt, vilket inte är det lättaste heller i Turkiets lag i EM 2020 men kämpade på planen och hade hedern att gå fram och ge intervjuer efter fiaskoresultaten precis som Mert Müldür.

Kenan Karaman: 1 

Startade två av tre matcher, spelade alla tre.  Med facit i hand fel eftersom även Kenan blev begränsad i sitt spel och uträttade väldigt lite. En spelare som ofta hjälper till i defensiven och även går framåt men i dessa matcher så var det en hel del upp och ner, men till vilken nytta? På grund av att Turkiet hade inget ordentligt anfallsspel så uträttade inte Karaman heller något från sin kant och detta gör att man många gånger ser ut att spela med en spelare mindre.

Abdülkadir Ömür: –

Spelade inga matcher.

Kerem Aktürkoglu: –

Spelade inga matcher.

Enes Ünal: –

Spelade inga matcher.

Förbundskapten

Senol Günes: 0 

Här går det att skriva mycket men för att hålla det kort: Senol hoca tog ansvaret för resultaten, men visste inte hur landslaget skulle spela. Det sa han själv inför Italien-matchen. Det fanns ingen taktik, uppenbarligen funkade inte formationen heller och det var märkliga petningar. Spelarna som hade petats var de som byttes in i halvtid i andra matchen och inte ens i den sista matchen valde Senol att byta formation som hade visat sig vara usel i den här turneringen.