Turkiets uppladdning inför EM 2020

Nu är det inte mycket kvar till EM 2020.

Turkiet hade ett landslagsläger i Antalya innan de flög vidare till Tyskland och spelade sin sista förberedande landskamp mot Moldavien inför EM 2020.

Träningsmatcherna inför EM 2020 har slutat som följande:

Turkiet – Azerbajdzjan 2-1

Turkiet – Guinea 0-0

Turkiet – Moldavien 2-0

En hel del rotation där överlag de första halvlekarna har varit trögstartade med ett spel som har lämnat mer att önska. Inhopparna har haft en stor påverkan på matcherna när de har bytts in. Det finns en stor bredd på mittfältet och försvaret som tidigare har många gånger kunnat vara en svag länk i Turkiet, är nu den starkaste lagdelen.

I den senaste och sista landskampen mot Moldavien så fick vi nog se den tilltänkta primära startelvan som Senol Günes har för EM 2020:

(4-2-3-1)

Ugurcan Cakir (MV)

Zeki Celik – Merih Demiral – Caglar Söyüncü – Umut Meras

Ozan Tufan – Okay Yokuslu

Yusuf Yazici – Hakan Calhanoglu – Kenan Karaman

Burak Yilmaz (K)

De två största stjärnorna, Hakan Calhanoglu & Burak Yilmaz, låg bakom första målet efter ett vackert samarbete där den sista avslutade anfallet.

Cengiz Ünder har varit en av landslagets bästa spelare i EM-kvalet men karriären har kantats av skador på senare tid. Mot Moldavien  hoppade han in i andra halvlek och gjorde matchens andra och sista mål. Cengiz som tidigare har varit given och haft en säker plats i startelvan, har tappat sin startplats efter de senaste säsongernas skador. Yttern har även haft en tuff säsong i Leicester City. Annars är Cengiz den första spelaren av ”ersättarna & reserverna” att ta en plats i startelvan och där det högst troligtvis blir att han tar antingen Yusuf Yazicis eller Kenan Karamans plats.

Kvalet till EM 2020: 

Kvalet till sommarens stora fotbollsfest avslutades för snart två år sedan. Mycket kan hända på två år: Spelare slutar, spelare blir ej uttagna till landslaget, men för Turkiets del kvarstår i princip samma stomme. Turkiet hade allt i egna händer att vinna sin kvalgrupp som hade bland annat de regerande världsmästarna Frankrike samt Island som historiskt varit en tuff nöt att knäcka för Turkiet. Landslaget kom tvåa till slut trots att de hade vunnit en och spelat oavgjort en gång mot Frankrike i gruppen och imponerade i de stora matcherna med sitt spel och den unga generationen som var på väg fram. Precis som vi har kunnat se i vänskapsmatcher och även i kvalet till VM så har Turkiet en tendens att slappna av mot de mindre nationerna – landslaget var några minuter ifrån att spela oavgjort hemma mot Andorra. Å andra sidan nollade de Frankrike på hemmaplan och dominerade mötet med fransmännen några månader efter att de hade vunnit VM i Ryssland.

Landslaget förlorade enbart en match vilket var borta mot Island med 2-1 och som kom efter just 2-0 segern mot Frankrike. Man kryssade hemma mot Island i en match som slutade 0-0 och spelade 1-1 i Paris mot Frankrike. Poängtappen kom med andra mot de främsta konkurrenterna till att gå vidare till slutspelet.

Vad som imponerade mest förutom det fina spelet i offensiv väg? Turkiets försvar – som var bäst av alla i hela kvalet. Landslaget släppte enbart in tre mål, varav två kom på fasta situationer.

Kvalet till VM 2022: 

I mars inleddes kvalet till VM 2022 i Qatar och Turkiet fick en pangstart genom att slå gruppfavoriten Holland med 4-2 och därefter även Norge med 3-0 som har tippats på topplatser i kvalgruppen. Turkiet besegrade med andra ord de två främsta utmanarna till förstaplatserna i gruppen. Det hela följdes upp med ett fiaskoresultat på 3-3 mot Lettland hemma. Turkiet har en tendens att slappna av mot de ”mindre” landslagen, både när det gäller vänskapsmatcher och kvalmatcher – något som kan bli kostsamt. Kanske ska vi vara glada att det nu är Europas bästa landslag som är klara för EM och att här blir det inga lätta matcher – det är då Turkiet presterar som bäst.

Den tilltänkta startelvan:

Utifrån den truppen som nu är tillsatt tror jag vi får se startelvan som spelades mot Moldavien som den tilltänkta startelvan (se längre upp)

Truppen som helhet:

Förra veckan plockades fyra namn bort från truppen:

Gökhan Akkan (målvakt), Mahmut Tekdemir (mittfältare), Efecan Karaca (mittfältare) & Halil Akbunar (mittfältare).

Målvaktsbesättningen är den starkaste Turkiet kan ha idag utifrån kvalité, potential och erfarenhet.

I försvaret så råder det en stor konkurrens och det är det starkaste försvaret landslaget har haft på flera år, om inte någonsin. Demiral från Juventus, Söyüncü från Leicester, Kabak som varit utlånad till Liverpool och Zeki från Lille. Umut Meras som till vardags spelar i Le Havre i franska andraligan har alltid varit stabil när han har spelat och kopplas ihop med flertalet välkända europeiska klubbar. Sassulo-spelarna Kaan Ayhan & Mert Müldür har återigen stått för starka insatser i landslaget och unge Mert fortsätter att spela med mod och är en stor tillgång framåt från sin högerbacksposition. Kaan är oerhört stark i luftspelet och på fasta situationer  – lägg därtill att han kan användas som en defensiv mittfältare. Unge Ridvan Yilmaz från Besiktas är backup till Umut Meras, en ung spelare som gjorde landslagsdebut för några veckor sedan. Vänsterbackspositionen har inte lika stor konkurrens som övriga positioner.

Tre av spelarna som petades från truppen är mittfältare. Rätt val? Tekdemir har varit med ett bra tag och har stor erfarenhet men är inte en startspelare för Turkiets landslag. De övriga innermittfältarna: Dorukhan, Taylan, Ozan Tufan och Okay Yokuslu och Orkun Kökcü känns givna på sina platser och lika givna är Ozan och Okay som första alternativen som ska starta på mittfältet. Personligen tror jag Dorukhan är med för hans starka bidrag i EM-kvalet och att han har varit en stor tillgång i landslaget innan skadorna. Taylan gjorde en stark höstsäsong med Gala. Kökcü är Feyenoords nya stora talang som drar till sig intresse från halva Europa och förhoppningsvis får vi se samma kvalité och betydelse i landslaget också.

Efecan Karaca och Halil Akbunar som har varit en stor tillgång för Alanyaspor respektive Göztepe och även fått chansen under det senaste året av Senol Günes tror jag har varit ett svårt val att peta. Efecan har inte haft en sämre säsong än flertalet av de uttagna mittfältarna medan Halil har från sin ytterposition spelat samtliga matcher för Göztepe i ligan den här säsongen och gjort 9 mål sam 13 assist – vilket är mer än Abdülkadir Ömür, Kerem Aktürkoglu, Enes Ünal, Kenan Karaman, Halil Dervisoglu. Vad samtliga spelare har gemensamt utan Kenan är att de är tilltänkta som ersättare och backup till startelvan. Halil har haft en bättre säsong samtidigt som bl.a. Abdülkadir har kantats av lite skador men besitter en stor talang och även Kerem samt Halil har glimrat till när de har fått chansen i Galatasaray. Halil har även visat framfötterna under de senaste träningsmatcherna med landslaget vilket kan ha gjort skillnaden för hans egen del.

Anfallet:

Även om Burak Yilmaz, Cengiz Ünder och till viss del Kenan Karaman känns givna så finns det lite frågetecken och funderingar. Till truppen har Abülkadir och Kerem räknats som anfallare även om de primärt spelar ytter och jämfördes med Efecan och Halil längre upp – så har vi inte de starkaste anfallsalternativen.

Serdar Dursun spelar precis som Kenan Karaman i 2. Bundesliga. Serdar har öst in mål säsong efter säsong och blev skyttekung med sina 27 mål på 33 ligamatcher denna säsongen. Om Kenan Karaman med sina sju mål den senaste säsongen har visat att han håller i landslaget också, om Umut Meras som till vardags spelar i Frankrikes andraliga och gör ett bra jobb, vad är det som då hindrar Serdar Dursun från att få chansen i landslaget?

Spelarna att hålla koll på i Turkiet:

Hakan Calhanoglu & Burak Yilmaz. I offensiv väg så kommer spelet gå via dessa herrarna. Calhanoglu hittar passningar och lyckas spela fram på ett eller annat sätt till farliga målchanser och har en vass högerfot vilket gör Turkiet farliga på fasta situationer. Burak Yilmaz kan ha en dålig match men kan som en blixt från klar himmel slå till när försvararna minst anar det – han är där framme och hugger på allt. Han petar in bollarna, han drar till med vänstern från 30 meter rakt upp i krysset.

Turkiets svagheter:

Koncentrationen vid ledning med en parentes för fasta situationer. Det räcker att enbart kolla på vårens VM-kvalspel. Turkiet tappar 3-1 ledning mot Lettland och höll även på att tappa 3-0 ledning  som blev 3-2 och slutade 4-2 till slut hemma mot Holland. Landslaget har en tendens att bli för bekväma vid ledningar, istället för att ”stänga” matcherna så bjuds motståndarna in till matchen.

Turkiets styrka: 

Kemin och kollektivet. När Turkiet spelar som ett lag, så kan de vinna vem som helst. De kan göra fyra mål mot Holland med bud på fler mål, de kan nolla och spela ut de regerande mästarna Frankrike. Turkiet släpper inte till några ”gratischanser” och håller ihop laget – samt blir väldigt farliga på omställningarna när de arbetar för varandra.

Hur långt går Turkiet i EM 2020? 

Turkiet har en tendens till att stå för oförglömliga insatser och överraska fansen, med dramatik och spänning. Vad som är intressant denna gången är att det är ett mycket ungt & talangfullt landslag (EM:s yngsta trupp) med flertalet spelare i Europas största klubbar och flera som har blivit mästare med sina europeiska klubbar. När hade Turkiet senast en sådan här stark trupp som ingjuter mycket hopp om framtiden? När Turkiet har varit med i mästerskap tidigare (bortsett från det senaste EM 2016 som det också rapporterades om flertalet oenigheter inom landslaget och förbundet, så tog de sig till semifinal i EM 2008) och för snart 20 år sedan – så tog Turkiet brons i VM. Poängen? När Turkiet väl bestämmer sig för att fokusera på fotbollen och krigar på plan, då går de långt. Förutsättningarna är bättre den här gången för Turkiet som landslag än EM 2016. Kan försvaret hålla ihop som de gjorde under kvalet till den här turneringen så blir Turkiet svåra att få hål på. Det är en tuff grupp, men Turkiets trupp är tillräckligt bra för att landslaget ska kunna ta sig till en semifinal igen.