Tystnaden som uppstod – nu väntar ”hemmaplan”

Tankarna har varit många sedan öppningsmatchen mot Italien – som är historia nu.

Turkiet förbereder sig för nästa match och på onsdag väntar Wales – på ”hemmaplan”. Matchen mot Wales (och Schweiz) kommer att spelas i Baku, Azerbajdzjans huvudstad.

”Istanbul, Ankara eller Baku, det kommer vara som att spela hemma” dem orden tillhör Nihat Özdemir, president för det Turkiska fotbollförbundet efter Turkiets match mot Moldavien inför EM 2020.

Turkar och azerbajdzjaner härstammar från samma folkgrupp ”turkfolket” och pratar båda ett ”turkspråk” som är väldigt likt varandra och även kulturellt. Därför används många gånger citatet ”En nation, två stater” bland befolkningarna.

Både förbundskapten Senol Günes och även landslagskaptenen Burak Yilmaz har betonat att de känner sig hemma sedan de kom till Azerbajdzjan från Italien.

Och just det här är vad Turkiet, det unga Turkiet, behöver just nu. Full support och backning efter en miserabel inledning på turneringen där de inte gick att känna igen från varken EM- eller VM-kvalet som drog igång i våras. Turkiet som har EM:s yngsta trupp där flera spelare gör debut i ett mästerskap, behöver känna stödet och hitta tillbaka sitt ”rätta jag” och spela sitt aggressiva men samtidigt underhållande fotboll.

Förvisso kommer det inte vara fullsatt på Bakus olympiska arena som kan ta upp till 69 000 åskådare när det är full kapacitet , men av 50% procent som släpps in till matcherna i gruppspelet – så lär majoriteten heja på Turkiet. Detta har Gareth Bale påpekat också på presskonferensen inför matchen. 

Turkiet hade bra stöttning och över 3 000 supportrar som hördes klart och tydligt i Rom, men det här blir annorlunda.

Och det lär bli en helt annan match också.

Inte en enda spelare utom Kenan Karaman och Ugurcan Cakir, har uttalat sig väldigt kort  och svarat på medias frågor efter öppningsmatchen från Italien. Det har inte varit mer än styrkeönskningar till Christian Eriksen på sociala medier, annars har det varit helt knäpptyst från landslagsspelarna. Det tyder på en del saker:

De själva har insett hur usel insatsen var, moralen sjönk väldigt mycket vilket har bekräftats av både Burak Yilmaz och Senol Günes på presskonferensen. Landslaget kunde själva inte känna igen sig i deras prestationen & nu är det dags att kavla upp och börja spela fotboll. Det finns inte tid för något annat än att enbart fokusera på nästa match och visa vad man går för. Detta är också vad Burak och Senol har sagt på presskonferensen och mot Wales blir det en nystart för landslaget som  kommer (och måste) göra allt de kan för att vinna. Stjärnan Hakan Calhanoglu kom ut med ett inlägg igår på Instagram och sade att ”laget kommer göra allt för fansen som alltid stöttar dem.”

Det gillas att det har varit helt knäpptyst från spelarna. De och alla fans vet att Italien-matchen var under all kritik. Det behövs inga ursäkter för det var en insats där ursäkt inte ens duger. Det som duger är en uppryckning och visa det riktiga landslaget för hela fotbollseuropa och världen. Jobba kollektivt i försvaret och skapa anfall som hotar motståndarnas försvar. En fartfylld Cengiz Ünder på kanten, en Hakan Calhanoglu som hittar fram till Burak Yilmaz och ett mittbackslås i Caglar Söyüncü & Merih Demiral som håller det tätt och styr defensiven som i kvalet till turneringen.

Tror inte det blir några större förändringar i laget men Cengiz är en spelare som kommer spela från start mot Wales. Möjligtvis kommer en central mittfältare ersättas eller läggas till i formationen och det kan vara av defensiv kaliber som Kaan Ayhan (mittback som kan spela defensiv mittfältare) men det hade likväl varit intressant att se en skaplig Orkun Kökcü få chansen. Söyüncü och Demiral vore första alternativet här också men en potenitell förändring är att Senol väljer att vila Demiral denna matchen efter starten han fick mot Italien och spela Kaan som mittback och då köra vidare med Okay och Ozan Tufan på innermittfältet.  Turkiet behöver äga det centrala mittfältet i spelet och använda kanterna flitigt mot Wales – inget av detta fanns mot Italien.

Vi har ett bättre lag på pappret än både Wales och Schweiz och det är ”hemmaplan” nu – det är dags för bra och underhållande spel, det är dags för resultat, så som vi har varit vana att se det turkiska landslaget under de senaste två-tre åren.

En känd turkisk hejaramsa går: Haydi, haydi, haydi, tam zamanı, tam zamanı şimdi! (Kom igen, kom igen, kom igen, det är dags, det är dags nu!)