Fatih Terim hyllar Hakan Calhanoglu

Fatih Terim har i en intervju med italienska Gazzetta dello Sport hyllat den turkiske mittfältaren Hakan Calhanoglu.

Terim har följt Calhanoglu sedan hans tid i Karlsruhe och var även han som tog in Calhanoglu till landslaget. Galatasarays huvudtränare säger bland annat att han inte blev förvånad när Hakan lämnade Milan för värsta rivalen Inter:

– Jag blev inte förvånad över att han gick från ett Milano-lag till ett annat. Genom att gå till Inter valde Hakan att fortsätta vara kvar i topp och gjorde sitt eget val. Han vill hjälpa Inter vara kvar i toppen. Han känner sig hemma efter fyra år i Milano. Nu känner han landet och ligan och han vet hur han ska konkurrera med dem bästa. Hakan och Christian Eriksen är spelare som liknar varandra. Hakan har utvecklat sitt spel jättemycket i Italien och gått upp flera nivåer i det taktiska spelet. Inter har fyllt tomrummet efter Eriksen på bästa möjliga sätt.

På frågan om hur han kommer bli mottagen av Milan-fansen nästa säsong:

– Jag gissar att Milan-fansen är besvikna men vi kommer få se liknande transfers i framtiden. Inter-fansen kommer älska honom eftersom han kan göra så många saker, han är komplett spelare.

Terim fick även frågan om hur han upplevde det han såg hända Eriksen i EM när han fick en hjärtattack: 

– Jag satt framför tv, hade ångest precis som resten av världen. Idag spelar vi intensivt hela året och vi glömmer att fotbollsspelare är människor. Det finns något som är mycket viktigare än fotboll och det är hälsan. 2019/2020 så hade vi åtta raka segrar i Galatasaray men jag var den första att säga att fotbollen behövde ta en paus (i samband med pandemin). Kanske var det de som gjorde att vi förlorade titeln, men inget är viktigare än människoliv. Denna sanningen har blivit ännu en gång bevisad. Trots det som hände Eriksen, så är jag mycket glad för hans återhämtning och jag hoppas att han börja spela fotboll igen så fort som möjligt.

Om Turkiets insats i EM 2020: 

– Turkiets besvikelse i EM går inte att kommentera utifrån Hakans insatser. Fotboll är ingen individuell sport. Detta sänker inte hans värde. Precis som hans lagkamrater så har han mycket att ge till landslaget.

– Vi såg hur viktigt det var att ha bollinnehav. Lagens omställningar till anfallsspel är mycket avgörande i dagens fotboll. Det är inte bara taktiskt men även fysiken har en ny påverkan. Flera matcher gick till förlängning men trots det så sjönk inte kvalitén i matcherna. För att kolla på matcherna tillsammans så kallade jag på Mostafa Mohamed (anfallare i Galatasaray) och sade till honom att anfallarna behöver idag vara lika snabba som mittfältarna.

Fatih Terim hyllade samtidigt sin vän Roberto Mancini till segern och gratulerade honom till segern av EM 2020 samt hyllade det italienska landslaget.

Fatih Terim var tränare för Fiorentina och Milan under sin sejour i Italien. Den turkiske tränaren sade också att han ser Italien som sitt andra hem och detta är på grund av tiden i Fiorentina. Terim sade också att hans förra klubb, AC Milan, gjorde sig förtjänt och tog sig rättvist till Champions League förra säsongen.