KLART: Champions League-finalen 2023 spelas i Istanbul

I två år har finalen skjutits upp och tagits ifrån Istanbul som spelplats.

Istanbul skulle ha anordnat Champions Leauge-finalen för säsongen 2019/2020 men på grund av pandemin valde man att flytta finalen eftersom den skulle spelas inför tomma läktare, ny adress blev Lissabon.

I år var det tänkt att finalen skulle då genomföras i Istanbul och förhoppningsvis med publik. Efter påtryckningar av de engelska fotbollförbundet och i synnerhet den brittiska regeringen, så flyttades finalen från Istanbul till London. Britterna pekade på att det var två engelska lag i i finalen, Manchester City och Chelsea, och man hade lagt Turkiet på den röda listan när det gällde resor pga covid.

På grund av att Istanbul blivit av med finalen två gånger i rad så blev det under fredagen beslutat att staden får anordna finalen för säsongen 2022/2023. Finalen kommer således spelas på Turkiets hundraårsjubileum som republik. Landet grundades 1923.

Inte nog med det så kommer Istanbul vara värd för UEFA:s prisceremoni för den senaste säsongen och även för ceremonin när grupperna ska lottas för UEFA Europa League och UEFA Conference League.

Turkiska fotbollförbundet välkomnar besluten och tackar för förtroendet som UEFA visar Turkiet och fotbollförbundet i ett uttalande.

Finalen kommer att spelas på Atatürk Olympiastadion.