Skandal i Grekland: Galatasaray vände hem från flygplatsen

Galatasaray skulle möta Olympiakos i en vänskapsmatch.

Men den turkiska storklubben vände efter ett dåligt bemötande och behandling på flygplatsen i Aten enligt klubbens uttalanden och media som har uppmärksammat händelserna.

Klubben valde att återvända efter att deras Covid-19 testresultat inte hade godkänts av de grekiska myndigheterna som krävde nya kontroller efter att ha godkänt vissa av testerna för att sedan ändra sig trots att allting har följt protokoll och proceddur som krävs för att komma in i Grekland från Trukiet, klubben rapporterar samtidigt att det var ett ”oförskämt” beteende från myndigheternas håll som inte var samarbetsvilliga.

Uttalande från Galatasaray:

”Efter att ha landat i Aten för vår match mot Olympiakos så hade vi uppfyllt samtliga proccedurer som de grekiska myndigheterna krävde för att komma in i landet i förväg. Flera av spelarna och personer från den tillresta gruppen hade passerat förbi passkontrollerna. Senare kom en av de grekiska tjänstemännen och sade att de inte godkänner våra PCR-test och att vi måste testa oss på nytt och hade en arrogant attityd och med ett oförskämt bemötande krävde att samtliga personer som redan hoppat på bussen skulle av och kontrolleras på nytt och genomföra tester på slumpmässigt valda personer, trots att allting har följt procceduren som finns mellan de två länderna. Vårt lag fick vänta i närmare två timmar utan att man kunde hitta en lösning och därefter togs ett beslut att återvända till Istanbul.”

Arda Turan:

– Trots att vi har följt varenda en detalj i proccuduren så bemöttes vi på ett mycket dåligt sätt och behandlas på ett oacceptabelt sätt. Det var mycket respektlöst. Vi vill inte förstora det här men vi är väldigt trötta och ledsna över det hela, sade kaptenen som sade att de försökte vara till hjälp och lösa situationen med myndigheterna utan något gehör.

Tränare Fatih Terim:

– Galatasaray är en klubb som känner tll de internationella reglerna mycket väl. Vi hade genomfört våra PCR-tester 24 timmar innan och samtliga tester och proccedurer som krävs från båda länder innan vi åkte iväg.

– De sa till oss att  det skulle bli snabbtester och vi motsatte oss inte. Vi såg att det fanns turister som kom in utan att ta något test och vi bestämde oss för att återvända. Tjänstemännen från Olympiakos försökte vara till hjälp men det gick inte. Den här typen av bemötande är varken fint eller bra. Vi är inga människor som kommer böja oss för sådant här beteende.

Den nyblivne klubbpresident Burak Elmas:

– Som styrelseledning hade vi en dialog med vår ledarstab och tränare och kom framtill att vi omedelbart skulle vända hem. Den behandling som de grekiska myndigheterna och tjänstemännen har stått för lever inte upp till mänskligt bemötande och vi förväntar oss en ursäkt till oss som land av dem.

Efteråt har Turkiets idrottsminister och utrikesminister gått hårt åt och fördömt de grekiska myndigheternas agerande och kontaktat Galatasaray, precis som det Turkiska fotbollförbundet.