Stortalangen Yusuf Demir – kan fortfarande välja Turkiet

Yusuf Demir lånades in med köpoption till Barcelona B i somras.

Däremot har den offensive mittfältaren klarat alla tester och utmaningar under sommarens försäsong med A-laget och fått spela i fem matcher där han har imponerat på Ronald Koeman. Enligt flera spanska medier så kommer Demir tillhöra Barcelonas A-lag den här säsongen och värt att nämna är att Barcelona betalade 500 000 euro för ett säsongslån och köpoptionen ligger på 10 miljoner euro.

18-årige Demir jämförs mycket med Lionel Messi, och det inte på grund av sin längd på 173 centimeter, utan på grund av sin spelstil. De flesta Barcelona-fansen förstår också varför efter att ha sett honom i action under sommaren med herrlaget. Det blev bara en månad tillsammans med den argentinske bolltrollaren som lämnade för PSG i veckan. Mer speltid då för Demir som är en offensiv spelare? Demir trivs bäst i nummer 10-rollen, som en offensiv innermittfältare och playmakerrollen. Efter de imponerande insatserna mot Stuttgart och Juventus så förväntas sig tidningen AS att spelaren är involverad i Barcelonas premiärmatch mot Real Sociedad i ligan. Mot Sevilla blev det ett mål och en assist och efter matchen mot Juve sade huvudtränare Koeman att Demir ”är en stor talang och som är en av de unga spelarna som är viktiga i laget”.

Yusuf slog igenom redan förra säsongen i Rapid Wien som 17-åring och har redan gjort matcher i Europa League. Landslagsfrågan har varit väldigt het kring Demir och är den som är av stort intresse för alla turkiska fans. Valet föll på Österrikes landslag efter en rad diskussioner och rapporteringar i media. Spelarens agent ska ha sagt att ingen från Turkiets landslag ska ha hört av sig:

– Österrikes förbundskapten är ständigt i kontakt med Yusuf. De pratar 2-3 gånger varje månad. De följer honom noggrant. Men Turkiet har inte tagit något steg hittills. Ena sidan försöker jättemycket medan den andra sidan har inte visat något intresse över huvudtaget, ska agenten Emre Öztürk ha sagt.

U21-landslagstränaren Tolunay Kafkas gick hårt åt spelarens agent och sade att uppgifterna inte stämde eftersom U21-landslaget hade skickat en av sina representanter till Österrike, enligt Kafkas.

I mars blev det inhopp på fem minuter för Demir i Österrikes herrlandslag som besegrade Färöarna med 3-1 i VM-kvalet, Demir kom inte med i Österrikes trupp till EM 2020 som spelade i somras.

Yusuf Demir kan fortfarande byta landslag till Turkiet. Spelaren har turkiska rötter, närmare bestämt i staden Trabzon, precis som förbundskaptenen Senol Günes.

De nya FIFA-reglerna tillåter att spelare som inte har fyllt 21 år och som har spelat tre landskamper för ett land, att byta landslag i framtiden. Demir som är 18 år, har enbart spelat en landskamp för Österrikes herrlandslag. Så ett landslagsbyte är praktiskt sett fortfarande möjligt men då lär det finnas jobb att göra från Turkiska fotbollförbundets håll om inte förbundet och framförallt spelaren i fråga, har redan bestämt sig till 100% och tänker fortsätta med Österrike. Från tidigare år har Demirs pappa sagt att de inte hört något från Turkiets landslag, men att valet alltid kommer att ligga hos Demir själv. 

Oavsett landslagsval så är framtiden ljus för Yusuf Demir som är en av flera många lovande talangfulla spelare i Barcelona som går in i en säsong utan Lionel Messi. Det är dags för nya krafter att kliva fram och ett ”nytt” Barcelona är på väg att skapas, där Demir mycket väl kan ha en betydande roll.

Se Yusuf Demirs höjdpunkter från Sevilla-matchen:

LÄS OCKSÅ:

Officiellt: Yusuf Demir till Barcelona

Rapid Wiens turkiska duo gör succé

17-årig turkisk talang avgjorde för Rapid Wien