Matchrapport & analys: Gibraltar 0-3 Turkiet

Turkiet gjorde jobbet mot gruppjumbon Gibraltar.

Efter en mållös första halvlek där Enes Ünal fick se sin straff räddad så kom målen i andra halvlek.

Sju nya spelare, däribland annat Enes Ünal, fick chansen från start när Senol Günes roterade i startelvan. Bland annat var Ugurcan Cakir tillbaka i målet och fick stå för två svettiga räddningar varav en som styrdes i stolpen. I försvaret var Caglar Söyüncü tillbaka och bildade mittbackslås med Kaan Ayhan och framför sig hade dem Orkun Kökcü och Taylan Antalyali.På kanterna fick Kerem Aktürkoglu och Efecan Karaca förtroendet.

Men det var först i andra halvlek när bytena gjorde som målen kom. Inbytte Halil Dervisoglu tryckte upp bollen i nättaket efter att ha blivit inspelad av en annan inbytt spelare: Hakan Calhanoglu.I den 65:e minuten var det Calhanoglus tur att göra mål när han drog till från distans och spelades fram av Efecan Karaca.

Mert Müldür som spelade förra matchen, fanns med från start igen och sju minuter ifrån stopptid spelade han fram Kenan Karaman till slutresultatet 3-0.

Analys av matchen: 

Turkiet gjorde jobbet utan att imponera speciellt mycket. Rotationer i truppen där flera spelare fick välbehövliga minuter, inte minst Caglar Söyüncü som har stor chans att starta kommande vecka mot Holland. Det var viktigt för landslaget med en seger, även om det var mot Gibraltar. Turkiet skapade chanser och kunde ha vunnit med lite fler mål men kunde även ha sett bollen gå in i egen bur. Det är svårt att dra några större slutsatser från en match som denna då förväntningarna var att vinna och vinna med målskillnad, vilket landslaget gjorde.

Gibraltar på pappret är sex poäng, nu återstår det en till match mot motståndet på hemmaplan men med poängtappen och ledningarna hemma mot Montenegro och Lettland så går det inte att låta bli tanken att Turkiet borde ha haft 15 poäng vid det här stadiet och haft fyra poängs försprång och haft allting i egna händer (vilket de fortfarande har) men samtidigt så är det likadant för Holland och Norge.

Inför nästa match:

Turkiet är fortsatt etta i gruppen och nu väntar en ”gruppfinal” mot Holland som besegrade Montenegro med 4-0 på hemmaplan. En seger här så är Turkiet en klar favorit att vinna gruppen före Holland, ett oavgjort resultat kan se Norge ta sig upp på förstaplatsen och Turkiet skulle kunna vara trea om de förlorar mot Holland samtidigt som Norge vinner sin match