Matchrapport & Analys: Turkiet 2-2 Montenegro

Turkiet återupptog kvalspelet till VM 2022 efter sommarens EM-fiasko.

Landslaget tog emot Montenegro på hemmaplan och allting började fantastiskt med mål efter nio minuter. Formstarke Cengiz Ünder placerade bollen i bortre och gav landslaget ledningen och bra utgångsläge i matchen. Turkiet tryckte på och spelade en omställningsfotboll och hade ett bra passningsspel på offensiv planhalva och motståndarnas straffområde.

Efter vackert passningsspel där flera spelare i Turkiet var involverade, så hittade Cengiz Ünder fram till Yusuf Yazici som gjorde 2-0.

Turkiet hade ett läge med Kaan Ayhan som träffade stolpen i första halvlek. Istället var det Montenegro som reducerade till 2-1 innan halvleken var över.

Det övertygande spelet var som bortblåst i andra halvlek. Turkiet var inte lika farliga även om de hade matchens bästa lägen och där Burak hade ett bra läge som inte förvaltades på bästa sätt. Istället var det Montenegro som fick sista ordet i först halvlek genom Marusic. Alpaslan Öztürk som debuterade för landslaget orsakade frispark i den 95:e minuten precis utanför straffområdet. Radunovic gjorde inga misstag och satte bollen i Altays hörn i den 96:e minuten och såg till att Montenegro fick en poäng med sig hem.

Matchen är det andra krysset i kvalet som också slutar 2-2 och som också slutar efter att landslaget tappat en 2-0 ledning till 2-2. Samma sak hände i matchen mot Lettland i våras som också spelades på hemmaplan.

Turkiets startelva: 

Altay Bayindir

Zeki Celik – Kaan Ayhan – Merih Demiral – Mert Müldür

Okay Yokuslu

Cengiz Ünder – Yusuf Yazici – Hakan Calhanoglu – Kenan Karaman

Burak Yilmaz

Analys: 

Kort beskrivet kan man säga att det som började så fantastiskt med ett fungerande och vackert passningsspel där Turkiet dominerade och gjorde två vackra mål genom ett snyggt avslut och ett snyggt passningsspel, så vände allting i andra halvlek.

Målet som Montenegro syntes Kenan Karaman knyta skorna när motståndarna gick på anfall och avslutade det med mål. Vid andra målet vill Altay ha fyra spelare i muren, men ingen fjärde spelare går till muren. Målet kommer från just det hållet där målvakten vill ha en till spelare i muren. Samtidigt tog Altay få steg med vänsterfoten mot sitt vänstra hörn innan Radunovic sköt frisparken. Detta är tendenser på att spelarnas fokus och koncentration är inte på topp när laget gör dessa missar, inte lyssnar på varandra, och släpper in mål.

Samtidigt tappar landslaget för andra gången i rad i kvalet en 2-0 ledning, som också det är på hemmaplan och mot ett motstånd som man förväntar sig att man ska vinna på förhand. Mot Lettland var det två mål som kom på fasta situationer och idag var det ett mål.

Landslaget har gjort 12 mål nu och inledde med att besegra Holland med 4-2 och Norge med 2-0 på bortaplan och fick den bästa möjliga starten och utgångspunkten. Montenegro och Lettland skulle varit sex poäng också och nu skulle det varit 12 poäng. Samtidigt spelade Norge och Holland 1-1 i en mycket viktig kvalmatch som gick Turkiets väg, men återigen så lyckas Turkiet inte göra jobbet.

Efter matchen bekräftade Kenan Karaman att han hade en underliggande skada som han har haft i två veckor och signeralde redan i första halvlek om ett byte, i andra halvlek blev han utbytt. Varför spelas en skadad spelare i en sådan här viktig match är lika stor fråga som varför Senol Günes väljer att byta ut vår absolut bästa spelare i form och spelaren som låg bakom alla mål ikväll: Cengiz Ünder.

Istället för att ta ut spelare som Hakan Calhanoglu och Burak Yilmaz som inte kom upp i nivå, så byttes landslagets bästa offensiva spelare Cengiz och Yusuf ut under ställningen 2-1. Såklart vill man täcka bakåt och inte tappa segern men man gör det ändå genom när inbytte Alpaslan orsakar frispark i ett farligt läge där motståndarna gör mål. Byten blev totalt misslyckade. Istället för att döda matchen, vilket Turkiet återigen misslyckades med, så backar man hem och tappar segern.

Turkiet är alltjämnt etta i gruppen och möter Gibraltar på bortaplan härnäst. Därefter är det Holland på bortaplan och senare kommer även Norge till Turkiet. Med nuvarande resultat och spel så kan inte Turkiet ses som favoriter i de två sistnämnda matcherna och matchen mot Holland blir ett stort avgörande om Turkiet tappar förstaplatsen eller inte.