VM-kval: Turkiet möter Norge & Lettland

Det är dags för landslagsmatcher igen.

Nu under ny ledning av Stefan Kuntz som förbundskapte och Hamit Altintop som chef för herrlandslaget.

Kuntz kommer närmast från Tysklands U21-landslag och Turkiska fotbollförbundet har gjort om i organisationen och utsett Hamit till ny chef och ansvarig för herrlandslaget. Det första Hamit gjorde vara att erbjuda jobbet till Stefan Kuntz efter att fotbollförbundet gått skilda vägar med Senol Günes.

Efter en rad dåliga resultat blev det till slut droppen för Günes vars landslag floppade i sommarens EM 2020. Kvalet har inte gått något vidare förutom en seger mot Gibraltar.

Till sin hjälp kommer nye förbundskaptenen Stefan Kuntz ha Kenan Kocak som assisterande förbundskapten och Kenan tränade senast Hannover 96.

Kuntz blir samtidigt den 46:e förbundskaptenen i Turkiets fotbollshistoria.

En ny era börjat under Stefan Kuntz som har tagit ut följande trupp mot de kommande matcherna mot Norge (hemma) och Lettland (borta):

Målvakter: Altay Bayındır, Sinan Bolat, Uğurcan Çakır

Försvarare: Zeki Çelik, Mert Müldür, Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Merih Demiral, Ozan Kabak, Serdar Aziz, Caner Erkin, Rıdvan Yılmaz

Mittfältare och anfallare: Abdülkadir Ömür, Berat Özdemir, Berkan Kutlu, Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu, Kerem Aktürkoğlu, Orkun Kökçü, Ozan Tufan, Taylan Antalyalı, Yusuf Yazıcı, Burak Yılmaz, Kenan Karaman*, Serdar Dursun

*Kenan Karaman har fått lämna återbud efter skada och istället har Halil Dervisoglu kallats in från Galatasaray.

Turkiet låg inför den senaste omgången etta i gruppen med 11 poäng men fick se sig omsprungna av både Norge och Holland. Just Holland är ny gruppetta efter att ha vunnit stort mot Turkiet på hemmaplan i den senaste omgången som blev den sista matchen för Senol Günes.

Nuvarande ställning i kvalgruppen:

1- Holland / 13 poäng

2- Norge / 13 poäng

3- Turkiet / 11 poäng

4- Montenegro / 8 poäng

5- Lettland / 5 poäng

6- Gibraltar / 0 poäng

Matchen mot Norge spelas den 8:e oktober på Fenerbahce Sükrü Saracoglu-stadion som har sålt slut på biljetterna till mötet. Just Norge-matchen blir som en ”final” för Turkiet som måste vinna för att ta sig om Norge och till Turkiets fördel så kommer Norges största stjärna, Erling Haaland, inte finnas med. Anfalllstjärnan som till vardags spelar i Dortmund, har bekräftat att han inte kommer kunna vara med i de kommande kvalmatcherna för Norge som utöver Turkiet, möter även Montenegro på hemmaplan tre dagar efter Turkiet-matchen. Dubbla förluster kan se Norge halka ner på fjärdeplats förutsatt att Montenegro även vinner Gibraltar inför de mötet.

För Turkiets del är det enbart seger som gäller, inte enbart på grund av tabellet utan kanske ännu mer för moralen och tidpunkten för att vända den negativa trenden som har hållit i sedan EM 2020. Turkiet behöver hitta tillbaka till det momentum de hade i början av kvalet när man besegrade Holland med 4-2 och Norge med 3-0. Två övertygande segrar som gav Turkiet ett perfekt utgångsläge i kvalet men som sedan fördärvades med två kryss på hemmaplan mot Lettland (innan sommaren) och Montenegro (efter sommaren). Turkiet släppte in tre av fyra mål i dessa två matcher på fasta situationer och tappade ledningen i båda matcherna, varav mot Montenegro så tappades ledningen på stopptid.

Två matcher som på förhand skulle ha varit seger för Turkiet men som istället blev två poäng. Det är även detta som gör att man har allting att spela för just nu när returmöte stundar mot både Norge och Lettland. Den främste utmanaren, Norge, möter även Holland på bortaplan i den sista kvalomgången.

Turkiet har utöver Norge och Lettland, även matcher mot Montengro (borta) & Gibraltar (hemma).

Status är väldigt svårt att gissa på de turkiska spelarna eftersom det har gått bra för flertalet ute i Europa men i landslaget går det alltjämnt dåligt. Det som talar för är att det blir en ”nystart” nu med Kuntz som har sagt att hans ”primära uppdrag” är att reda ut varför det har gått så dåligt och se till att laget kommer tillbaka på vinnande spår.

Ett Turkiet som kan hitta tillbaka till sig själv hemma mot Norge, kan vara vägen tillbaka mot att säkra en plats till VM 2022.