Toppform för flera turkiska spelare ute i Europa

Flera turkiska spelare går från klarthet till klarhet ute i Europa.

Den 24-årige turkiske anfallaren Enes Ünal har prickat storformen i Getafe! Efter att ha varit avstängd i förra omgången, så gjorde Enes Enes två mål när Getafe besegrade Levante med 3-0 i helgen. För några veckor sedan avgjorde han derbyt mot Real Madrid med matchens enda mål.
Enes hade en trög start i sin nya klubb med 0mål/assist efter 10 raka ligamatcher. På de senaste 12 matcherna har han nu gjort 9 mål och ligger sjua i La Ligas skytteliga!

En ny turkisk målvaktstalang som hörs och syns ute i Europas toppfotboll – 19-årige Dogan Alemdar!

Alemdar värvades till franska Stade Rennais FC (även kallad för bara Rennes) i somras från Kayserispor i en affär värd 3,5 miljoner euro och ett kontrakt till 2026. Framtill årsskiftet blev det inga matcher för Dogan i A-laget som nu har fått starta i de senaste fyra ligamatcherna för sin franska klubb. Resultatet? 3 insläppta mål, 2 hålla nollor och utsedd till månadens bäste unge spelare i ligan! Dogan har även fått stå i en cupmatch som Rennes förlorade på straffar.

Förstamålvakten Alfred Gomis har varit frånvarande pga Afrikanska mästerskapen och Romain Salin dras med en skada. Rennes som tävlar i toppen av franska ligan där de ligger 5:a efter 23 omgångar, kan känna sig trygga med Alemdar i målet.

Merih Demiral har ett bra år i Atalanta. Den turkiske Iron Man är utlånad till Bergamo-klubben från Juventus och blev utsedd till januari månads bäste spelare i laget efter imponerande insatser.  I de tre matcher som Merih spelade så höll laget nollan, bland annat mot ligaettan Inter samt Lazio. Så här beskriver Atalanta sin turkiske mittback efter att ha fått priset som månadens spelare i Atalanta:

So, the award goes to Demiral, in acknowledgement of the excellent season that the Turkish has been having. Three matches, in which Demiral played in January, ended in clean sheets for Atalanta, thanks to the high-level performances of the Nerazzurri defender. Besides delivering a great display against Venezia in the Coppa Italia, the matches against the League leaders, Inter, at the Gewiss Stadium and against Lazio at the Olimpico were definitely the peak of January for Demiral: in fact, he didn’t concede to the two most fiercely attacking opponents in Serie A.

 

För bara två dagar sedan blev Hakan Calhanoglu 28 år. I helgen förlorade Inter det heta derbyt mot rivalerna Milan med 2-1. Trots det är Inter fortfarande etta i Serie A och givetvis var det Hakan som spelade fram till Inters mål. Efter tre raka matcher utan poäng verkar Hakan vara på gång igen. Under senhösten och december så var han i en makalös form där det blev 5 mål och 5 assist på sju matcher. Totalt har den turkiske mittfältaren 6 mål och 9 assist i ligan och går mot sin bästa poängskörd i Inter där han har övergått till en ”åtta” från ”tio-rollen” – något som han själv bekräftat att han trivs med.

Cengiz Ünder blev inbytt i den 64:e minuten för Marseille mot  Angers  och den turkiske yttern behövde bara 25  minuter för att ändra hela matchbilden. Cengo låg bakom Marseilles tredje mål som vände matchen till 3-2 efter en fin slagen långboll som hittade Gerson som spelade fram Arkadiusz Milik. Minuter senare hade Cengiz gjort assist till fjärde målet med en passning som skar igenom hela Angers försvar och avslutade av Milik på nytt. Cengo avslutade det hela i stor klass när han gjorde ett av säsongens snyggaste mål med en volley utanför straffområdet. Hans sjunde mål för säsongen i ligan och bara för några veckor sedan gjorde han mål mot Lille där (Zeki Celik och Burak Yilmaz spelar med Yusuf Yazici som nu är på lån hos CSKA Moskva) med ett distansmål med ”fel fot”. Cengiz som hade det tufft i Leicester, kommer definitivt ha intresserade klubbar efter sig om det inte blir någon fortsättning med Marseille – dit han är utlånad från Roma.

Den ryska ligan har uppehåll, men CSKA Moskva spelare träningsmatcher i Spanien och på två matcher har Yusuf gjort två assist med en assist i vardera match.  Enligt matchrapporterna och reaktionerna i sociala medier så ska Yusuf imponerat på sitt nya lag. Yusuf som hade en tuff höst i Lille, med enbart 1 mål och 1 assist på 15 matcher i ligan.

En annan mittfältare som det går bra för är Orkun Kökcü. Den 20-årige mittfältaren kopplades starkt ihop med en flytt till flertalet lag förra sommaren och inte minst till Arsenal innan det till slut blev en förlängning med Feyenoord istället. Orkun som har 6 mål och 4 assist i ligan den här säsongen, har gjort tre mål på de senaste två matcherna. Innermittfältaren gjorde ett i derbyt mot Sparta Rotterdam och två veckan innan det mot NEC Nijmegen där Ali Akman spelar på lån från Eintracht Frankfurt.

I Belgien hittar vi sensationslaget Union St Gilloise och sensationsanfallaren Deniz Undav. Nykomlingarna har överraskat stort och leder den belgiska högstaligan med tio poängs avstånd ner till Royal Antwerp. Den turkiske anfallaren Deniz leder samtidigt skyttelgian och har öst in poäng för sitt lag. Hittills har det blivit 20 mål och 10 assist. I den senaste omgången var det ”seriefinal” mellan St Gilloise och Royal Antwerp och mötet med 2-0 seger på bortaplan för gästerna och ligaledarna. Målskytt? Deniz Undav. Den 25-årige anfallaren är född i Tyskland och har dubbla medborgarskap och har inte gjort några landskamperför varken Tyskland eller Turkiet.