Turkisk skyttekung i Süper Lig efter nio år

Umut Bozok blev skyttekung i turkiska Süper Lig 2021/2022.

Det är första gången på nio år som en turkisk spelare vinner skytteligan i den turkiska högstaligan. Senast en turkisk spelare blev skyttekung i Süper Lig var Burak Yilmaz säsongen 2012/2013 när han gjorde 24 mål för Galatasaray. Burak ryktas nu vara på väg tillbaka till Turkiet och främst Besiktas.

Umut gjorde 20 mål för Kasimpasa. Utöver det blev det sju assist på 38 ligamatcher för 25-årige Umut som är på lån från franska FC Lorient. Anfallarens låneavtal löper ut i juni men Kasimpasa har en köpoption.

Den italienske anfallaren, Mario Balotelli, gjorde hela fem mål i den sista omgången för Adana Demirspor vilket gjorde att han tog en delad andraplats i skytteligan med Ayoub el Kaabi.

På topplatserna kom även två nordiska spelare med i form av finske Johan Pohjanpalo med 16 mål för Caykur Rizespor och danske Andreas Cornelius som gjorde 15 mål. Utöver Umut så var Serdar Dursun den andre turkiske spelaren som var bland de som gjorde flest mål i ligan med sina 15 mål.

Så slutade toppen av Süper Ligs skytteliga 2021/2022:

1. Umut Bozok, Kasimpasa, 20 mål
2. Mario Balotelli, Adana Demirspor, 18 mål

2. Ayoub El Kaabi, Hatayspor, 18 mål

3. Joel Pohjanpalo, Caykur Rizespor, 16 mål
4. Serdar Dursun, Fenerbahce, 15 mål
4. Andreas Cornelius, Trabzonspor, 15 mål