Nations League: Litauen 0-6 Turkiet: Matchanalys och rapport

Turkiet ångar vidare i sin grupp och befäster sin gruppledning efter att ha besegrat Litauen på bortaplan med 6-0.

Det var många nya spelare i Turkiets startelva som gästade Vilnius (Litauens huvudstad) och spelade den historiska matchen på LFF-stadion – nationerna möttes för första gången någonsin.

Turkiet startade med följande elva:

Formation: 4-4-1-1

Doğan Alemdar (MV) – Mert Müldür, Ozan Kabak, Kaan Ayhan, Ferdi Kadıoğlu, –  Salih Özcan, Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu, Doğukan Sinik –  Halil Dervişoğlu –  Serdar Dursun

Målvakten Dogan Alemdar debuterade för landslaget genom att hålla nollan i sin första match.  Även Eren Elmali från Kasimpasa fick debutera när han byttes in i andra halvlek. Turkiet fick en pangstart på matchen. Dogukan Sinik som spelade för första gången från start i landslaget, tackade för förtroende genom att göra två mål på mindre än 15 minuter. I matchens andra minut och fjortonde minut hade Dogukan gjort både 1-0 och 2-0 genom att dribbla förbi Litauens försvar.

I andra halvlek inledde Serdar Dursun målskyttet genom att skjuta in en säker straff  (efter en VAR-granskning) i den 56:e minuten. Fjärde målet i matchen kom sedan i 81:a minuten, återigen av Serdar Durson petade in bollen vilket var hans fjärde mål i landslaget. Serdar Dursun blev samtidigt den snabbaste spelaren i landslaget att nå fem mål (6 matcher) sedan Oktay Derelioglu (april 1997: 5 mål på 5 matcher)

Därefter blev det en islossning på nytt för Turkiet som gjorde både 5-0 och 6-0 genom Yunus Akgün och Halil Dervisoglu. Just Halil spelade framtill Dogukans första mål och låg även bakom situationen som gav straff för Turkiet.

Turkiet har i och med segern två segrar på två matcher i gruppen med målskillnaden 10-0. Runt 300 turkiska supportrar fanns på plats på arenan som hade ca 5 600 supportrar på läktarna.

Analys av Turkiets insats: 

Återigen en enkel uppgift för Turkiets landslag. Stefan Kuntz kan med lätta ta dessa matcher som träningsmatcher och rotera fritt och fortfarande leverera resultat då det skiljer nivåer mellan lagen. 6 nya spelare i startelvan och 6 mål framåt visar samtidigt bredd på att det finns bra talang och spelare som tar för sig och vill visa upp sig för Kuntz som kommer behöva spika en prioriterad startelva när EM-kvalet drar igång.

Spelet såg bättre ut, trots dåligt underlag, och många spelare med en stor trygghet. Turkie hade flertalet chanser i andra halvlek och hade kunnat vinna med mer än 6-0 ikväll.

I det hela så var målvaktstalangen Dogan Alemdar, lite illa ute i andra halvlek. Dribblandes med bollen i eget straffområde och där han höll på att tappa den samt lite svag i luften vid närkamper. Dogan kommer få fler chanser men målvaktspositionen har störst konkurrens med Ugurcan Cakir och Altay Bayindir. På presskonferensen i efterhand medgav Dogan att han var lite nervös i början eftersom det var hans första landskamp för herrlandslaget men att han kände att han växte in i matchen. Dogan spelar till vardags i Rennes där han har fått stå i mål i A-laget också och hållit nollor men blandat starka ingripanden med enklare misstag. Det har varit en intensiv säsong för den 19-årige målvakten som lämnade Kayserispor för Rennes och han har redan tagit stora kliv på kort tid.

Stefan Kuntz är medveten om att hans lag är bättre än resterande motståndare. Målet är att vinna varje match och att vinna med hållen nolla och förbättra prestationerna för varje match, sade den tyske tränaren på presskonferensen efter matchen. Kuntz har kallat in flera spelare sedan han tog över landslaget och gett chansen till många spelare som har debuterat för första gången. Han får se och testa alla i sin egen filosofi vilket blir en viktig fördel när det nu ska etableras ett starkt och disciplinerat landslag.

I takt med att flera turkiska spelare hamnar i Europa och spelar regelbundet, så ökar kvalitén på spelarna och framförallt konkurrensen på platserna. Det räcker inte bara med att tillhöra ett europeiskt lag, prestationerna är viktiga. Vad vi också kan se är att Süper Lig-spelarna som levererar i den inhemska ligan, tar för sig i landslaget och gör bra insatser i landslaget (Serdar Dursun, Halil Dervisoglu, Yunus Akgün, Dogukan Sinik för att nämna de som trädde fram mest ikväll).

En annan positiv sak från dessa två matcher: Även om detta har varit två enkla segrar där Turkiet har haft bättre lag på både papper och på planen, så har landslaget tidigare tappat poäng mot svagare motstånd som man förväntat sig att de bara skulle vinna. Det räcker att bara spola tillbaka bandet till det senaste kvalet till VM 2022 där Turkiet tappade poäng hemma mot Lettland och spelade 3-3. Det var seger i 95:e minuten hemma mot Andorra för snart tre år sedan. Det finns fler andra exempel där Turkiet varit illa ute mot lag som de bara ska vinna över ”enkelt”. Bara det här är ju en tydlig förbättring med övertygande och stora segrar.

Nästa match: 

Om fyra dagar, den 11 juni, är det en ny bortamatch i gruppspelet och denna gången är det Luxemburg. Avspark 20:45 svensk tid.

Målen från matchen: