Nations League: Turkiet 2-0 Litauen: Matchanalys och rapport

Turkiet avslutar vårsäsongen med fyra segrar av fyra möjliga i Nations League.

Detta efter att Kaan Ayhan gjort matchens första mål i den 37:e minuten framspelad av Cengiz Ünder från höger. Just Cengiz hade ett ribbskott från distans också innan målet kom och sköt en del skott i matchen. I andra halvlek utökade Hakan Calhanoglu på straff och Turkiet ledde då med 2-0 i den 54:e minuten. Åtta minuter kvar i matchen fick Turkiet återigen straff men Cengiz som klev fram – missade. Tiago Cukur blev inbytt i den 83:e minuten och gjorde därmed sin första landskamp för Turkiets herrlandslag.

Det var ett offensivt Turkiet som sköt en hel del avslut mot Litauens mål men siffrorna stannade på 2-0 och i mötet gjorde Kuntz några fåtal förändringar:

Altay Bayindir

Zeki Celik – Kaan Ayhan – Caglar Söyüncü – Ferdi Kadioglu

Cengiz Ünder – Salih Özcan – Hakan Calhanoglu – Kerem Aktürkoglu

Halil Dervisoglu

Serdar Dursun

En säker 2-0 seger av landslaget i Izmir som befäster sin ledning i gruppen med 12 poäng och fem poäng ner till tvåan Luxemburg.

Återstående matcher för Turkiet är nu Luxemburg hemma (22 september 2022) och Färöarna borta (25 september 2022).

Analys av matchen:

Jobbet klart för vårsäsongen. Fyra segrar av fyra möjliga och hållen nolla på samtliga matcher är ett starkt facit för ett lag som bara kan vinna matcherna som finns framför dem. Kunde det ha blivit fler mål från Turkiet? Ja. Kunde Litauen ha gjort mål idag? Ja. Spelarna går nu på semester och det var nog inte någon som förväntade sig målfest, även om flera spelare drog till med skott – inte minst Cengiz Ünder. Däremot hade passningsspelet och lagspelet mer att önska idag.

Kaan Ayhan startar igen och gör mål igen, med huvudet (igen). Han är ett stort hot på fasta situationer och i offensivt straffområde och står före  Ozan Kabak i kön som ersättare till Merih Demiral – Caglar Söyüncü (och då är konkurrensen stenhård om dessa mittbacksplatser – eftersom det är sällan Kaan gör en dålig insats i landslaget)

Var det värt allt skjutande från vissa spelare idag? Ibland fanns det bättre alternativ som passningar men många spelare såg sin chans möjligtvis till att hamna på målprotokollet. En som gick mållös? Serdar Dursun. Anfallaren har varit i storform och hade tidigare gjort 7 mål på 7 landskamper – ett starkt självförtroende. Skulle ha fått ta minst en av straffarna med tanke på formen och självförtroendet och fått göra sitt åttonde mål i sin åttonde landskamp.

Vad Turkiet kan ta med sig ifrån dessa fyra matcher? Segrarna, hållna nollor, en stark bredd och ett lag som ångar på framåt (men där man samtidigt behöver bli mer samspelta). Turkiet lär med all förmodan gå upp till B-ligan igen och där kommer det såklart bli tuffare matcher då även lag från A-ligan kommer komma ner till B-ligan. Det kommer sätta större prov på detta unga lovande landslag som har i samband med dessa matcher, hittat tillbaka till vinnande spår.