Nations League: Turkiet 4-0 Färöarna: Matchanlys och rapport

Turkiet tog en bekväm seger hemma mot Färöarna och vann med 4-0.

Med 1-0 i paus efter mål av Cengiz Ünder, så gjorde landslaget tre mål i andra halvlek mot Håkan Ericsons mannar. Turkiet har därmed fått en bra start i gruppspelet av Nations League.

I matchen fick vi se två debutanter: Ferdi Kadioglu som spelade från start på vänsterbackspositionen samt Yunus Akgün som hoppade in i andra halvlek.

Längst fram tackade Halil Dervisoglu för förtroendet och gjorde 2-0 två minuter in i andra halvlek. De två sista målen i matchen kom med mindre än 10 minuter kvar av ordinarie tid när Merih Demiral var framme samt inbytte Serdar Dursun avslutade målfesten.

En bra start på gruppspelet men det är svårt att dra för stora slutsatser då det är klasskillnader på trupperna när vi jämför klubblag samt marknadsvärde utifrån diverse fotbollssidor. Turkiet ska spela högre upp i Nations League-systemet men har samtidigt underpresterat i turneringen under tidigare år vilket har lett till att de har hamnat i C-ligan.

För att dra positiva saker ur segern mot Färöarna:

Den goda formen under Stefan Kuntz fortsätter som är uppe i fyra vinster av sex möjliga. Den tyske tränaren får möjlighet att testa olika spelare och uppställningar för att se vad som kommer bli den primära elvan trots att han bibehållit 4-1-4-1 uppställningen som även Senol Günes hade. Idag fick vi se två nya debutanter i form av Ferdi Kadioglu och Yunus Akgün. Ferdi är en het kandidat att kunna ta vänsterbackspositionen efter en stark säsong i Fener samt att landslaget just nu inte har någon given vänsterback.

En bekväm och klar seger ingjuter självförtroende och moral. Det här är vad landslaget behöver efter snart ett mycket hektiskt år med stort fiasko i EM förra sommaren, följt av att man tappade förstaplatsen i VM-kvalsgruppen efter en fantastisk fin start och i playoff förlorade man mot Portugal efter att Burak missat straff där han hade kunnat kvittera till 2-2 i matchens slutminuter. Det är samtidigt i princip samma trupp med några nya spelare varav de flesta är ”yngre” i detta redan unga turkiska landslag. Turkiet hade till exempel minst medelålder med 25,0 år i EM 2020.

Det är såklart påfrestande psykiskt när det har gått så tungt i landslaget under en så lång tid där flera spelare inte har gått att känna igen när de tar på sig landslagströjan. Den tunga perioden som har varit är en erfarenhet och en bra sådan, men bara om det kommer ut något bra av det. Hur bra blir inte moralen av att vinna ett antal matcher i rad med bra målskillnad för att hitta tillbaka till den gamla goda formen och moralen som fick Turkiet att vinna världsnationer inom fotbollen? Turkiet, likt turkiska lag, har levt och många gånger vunnit matcher och nått långt i europeiska turneringar på grund av självförtroende och stark kemi som speglat av i att man har presterat på hög nivå.