Nations Leauge: Luxemburg 0-2 Turkiet: Matchanalys och rapport

Turkiet tog sin tredje seger i den tredje matchen av Nations Leagues gruppspel 2022.

Luxemburg besegrades med 2-0 på bortaplan efter mål av Hakan Calhanoglu på straff och inbytte Serdar Dursun som gjorde det andra målet. Matchen var det åttonde mötet mellan nationerna emellan och tidigare hade Turkiet vunnit sex av mötena medan Luxemburg vunnit en gång.

Turkiet ställde upp med följande startelva i matchen:

Uğurcan Çakır,

Zeki Çelik, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü, Ferdi Kadıoğlu (min. 68 Eren Elmalı),

Dorukhan Toköz (min. 81 Berkan Kutlu), Orkun Kökçü (min. 46 Serdar Dursun),

Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu (min. 68 Salih Özcan), Doğukan Sinik,

Halil Dervişoğlu (min. 68 Kerem Aktürkoğlu)

Turkiet kontrollerade matchen från första minuten och öste på med anfall och fick först utdelning efter en hörna av Calhanoglu som hittat Caglar Söyüncüs panna. Söyuncü nickade bollen på en Luxemburgs spelares arm vilket resulterade i straff som Calhanoglu förvaltade på ett bra sätt och gjorde matchens första mål samt sitt 15:e i landslaget.

Halil Dervisoglu utmanade och kom in i lägen också men första halvlek slutade 1-0.

I andra halvlek kunde Luxemburg skapa lite mer anfall men det var fortfarande Turkiet som hade de farligaste lägena och inhoppande Serdar Dursun utökade Turkiets ledning med 2-0 i den 76:e minuten.

Turkiet leder gruppen med 9 poäng och 12-0 i målskillnad efter 3 matcher.

Analys av insatsen:

Turkiet mötte helt klart det tuffaste motståndet (Luxemburg) i gruppen igår. Det blir inte 4 eller 6-0 varje gång trots att man är i en ”enklare” division. Här fick landslaget sättas på prov ”mer” än tidigare men känslan är också med lite bättre skärpa i avsluten så hade det kunna rinna iväg här också.

Däremot är det välkommet och som många andra också reflekterar kring Turkiets landslag just nu, att landslaget vinner med trygghet och gör det enkelt i matcherna mot de ”mindre” nationerna vilket har varit landslagets problem tidigare.

Stefan Kuntz var efter matchen nöjd med anfallsspelet och den start som laget har fått i gruppen. Det är bara att hålla med. Man kan bara vinna det man har framför sig och det gör Turkiet nu. Segern igår var den sjätte raka segern och den tyske tränaren har många bra alternativ. Jag tror vi kan förväntas oss lite mer rotation i kommande match mot Litauen då det blir den sista i sommar om några dagar. Vad som blir viktigast mot Litauen är att fortsätta på samma spår: Vinna och hålla nollan, samt som Kerem Aktürkoglu sa efter matchen: Att ta fjärde segern på fyra matcher.

Hoppas även på lite frisk rotation och få se några andra spelare spela få start som Salih Özcan och inte minst Serdar Dursun. Är han den nye Semih Sentürk eller är han här för att bli det nya förstavalet? Fenerbahce-anfallaren leder skytteligan i Nations League med 4 mål och har gjort 7 mål på 7 landslagskamper. Starkt facit från Dursun.

Men mot Litauen ska vi inte ha målet att laget måste vinna med 6-0 igen är liknande, spelarna är slitna och har haft långa säsonger. Det mest olyckliga hade varit att någon spelare drar på sig någon skada innan semestern och sen är det inte lång tid kvar till försäsongen.

Kvarstående matcher för Turkiet Nations League:
14/06/2022 | Turkiet  – Litauen, spelas i Izmir.
22/09/2022 | Turkiet – Luxemburg
25/09/2022 | Färöarna – Turkiet