Fotboll i Turkiet

Titta på fotboll i Turkiet

Fotboll är Turkiets absolut största sport. ”De tre stora”: Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray är Turkiets största och främsta lag, alla tre kommer från Turkiets största stad, Istanbul. I Istanbul finns det flera fotbollslag och två andra lag som spelar i Süper Lig är: Kasimpasa och Istanbul Basaksehir. Inför säsongen 2017/2018 spelade Istanbul Basaksehir för första gången i sin klubbhistoria Champions Leauge-kval och åkte ut i playoff mot Sevilla. Besiktas som blev ligamästare för andra året i rad är direktkvalificerade för Champions League. Andra turkiska lag i Europa den här säsongen är Istanbul Basaksehir och Konyaspor som spelar i Europa League 2017/18.

Hur kan man då gå se fotbollsmatcher LIVE i Turkiet?

För några år sedan introducerades PassoLig i Turkiet. PassoLig är ett multikort som används främst som: matchkort och säsongskort, det kan även användas som kreditkort då du fyller på pengar i ditt Passokort för att sedan kunna shoppa med det utöver att köpa matchbiljetter.

För att få ett Passolig måste du först bli medlem på www.passolig.com.tr (sidan är tillgänglig på både turkiska och engelska) För att kunna skapa och skaffa dig ett Passokort så krävs T.C.-kimlik (Turkiskt ID-kort). Har du inte detta går det bra att registrera dig med ditt pass (passnummer som krävs)

När du registrerar dig för att skaffa ett passokort så får du välja vart du vill plocka upp det, du hämtar upp det på valfri fotbollsarena i Turkiet som kräver Passolig. I regel är detta alla lag som spelar i Süper Lig, 1. Lig och 2. Lig, de tre högsta fotbollsdivisionerna.

Exempel:

  1. Du fyller i turkiskt-id nummer, alternativt om du inte har turkiskt id-nummer så funkar det bra med ditt pass där du väljer land och sedan anger ditt passnummer. Utöver det anger du också mobilnummer.
  2. Du fyller i dina uppgifter, väljer lösenord, lägger upp en bild på ditt ansikte (instruktioner visas).
  3. Du väljer det fotbollslag du hejar på, du kan även välja att lämna det neutralt och inte ha något lag på ditt passokort. Du väljer vart du vill plocka upp ditt passokort och det sker på fotbollsarenor (för utländska medborgare, personer som har boende i Turkiet kan få sitt passokort hemskickad till sin bostad) och de flesta arenorna är tillgängliga för upphämtning.
  • Varför ska jag välja ett fotbollslag?

När du väljer ett fotbollslag så har du som supporter förköp till ditt fotbollslags matcher innan matchbiljetterna släpps till allmänheten (till de som har neutrala eller andra fotbollslags logga på sitt passokort).

Viktigt att komma ihåg är att när du köper biljett med ditt passokort online på hemsidan så måste du fylla på ditt passokort med pengar innan du kan köpa biljett. Biljetten laddas sedan upp på ditt passokort, det vill säga att du har biljetten i ditt kort och därmed ingen ”vanlig” biljett som du hämtar ut på arenan eller får hem i brevlådan.

Hur lång tid tar det för att få Passolig-kortet?

Det tar upp till 15 dagar för att ditt beställda passokort ska anlända men observera att det kan ta fler dagar för ditt passokort. Kortet skickas till fotbollsarenor och du väljer själv på vilken arena du vill plocka upp ditt Passokort. Om du inte får dit passokort inom 15 dagar, så kan du nå Passo på 0850 724 33 44 (Turkiets landskod är: +90)

Kan man köpa biljett och gå på matchen trots att kortet inte har anlänt? 

Du KAN köpa matchbiljett och gå på fotbollsmatch utan att du har hunnit få ditt Passokort. Detta funkar genom att du kan hämta ut ett engångs passokort på passo- eller biljettkontorer som finns på arenorna. Det krävs att du visar upp ditt turkiska id-kort eller ditt pass för att få engångskortet. Ett engångs passokort går enbart att användas en gång och slutar att fungera efter matchen. Så ska du se en match till så behöver du hämta ut ett nytt kort nästa match (om ditt passokort fortfarande inte har kommit). Något som är nytt är att du även kan komma in med Passos mobilapp!

Alla som vill gå på match behöver ett individuellt passokort. Barn under sju år eller om annan ålder är angiven, behöver inget passokort. De biljetter du köper på PASSO:s hemsida kan enbart du använda. Vill du gå med en vän eller en familjemedlem måste även de ha ett passokort och vara passomedlem. Du kan hursomhelst, köpa mer än en biljett och sedan överföra till någon annans passokort på Passoligs hemsida.

UEFA Champions League & UEFA Europa League

Även vid UEFA-matcher i Turkiet (Champions League & Europa League) så görs försäljningen via Passolig om inte fotbollsklubbarna beslutar för något annat. Tidigare år har försäljningen skett via Passo och det gör det även i år för de turkiska lag som spelar i UEFA-turneringar.

För mer info och för att skaffa Passolig, besök: https://www.passolig.com.tr/

Biljetter köpes på: https://www.passo.com.tr/en

Undrar du något eller vill ha mer hjälp kan ni också ta kontakt med oss via kontaktformuläret eller vår facebook-sida och vi kan hjälpa er så gott vi kan när det gäller Passolig!

Landslagets matcher

För att se Turkiet A-landslag så köps biljetterna på TFF.org som är Turkiska Fotbollsförbundets officiella hemsida. Det krävs att man är medlem i Taraftar Kulubü för att kunna köpa matchbiljetter. Det finns två olika typer av medlemskap: Röd & Vit. Vid röd medlemskap får man som medlem förköp till biljetter för landslagsmatcher. Vit är vanlig medlemskap med ingen förtur till biljetter. Priserna brukar skilja från match till match och biljetterna brukar vanligtvis släppas en månad innan matchens datum (om inte TFF meddelar något annat).